EPA-EFE
Američki vojnici

Izviđački dronovi američke vojske i 90 vojnika raspoređeno je u vazdušnoj bazi u mestu Kampija Turzij u centralnom delu Rumunije, saopštila je komanda američkih snaga za Evropu i Afriku.

„Vazdušne snage SAD razmestile su vazdušne aparate MQ-9 Riper i oko 90 vojnika u 71. vazdušnoj bazi u gradu Kampija Turzij u Rumuniji u cilju prikupljanja informacija, nadgledanja i izviđanja kao podrška NATO“, navedno je u saopštenju komande.
Bespilotne letelice i vojnici se raspoređuju na duže vreme, ali se ne precizira na koji tačno vremenski rok.

Komandant američkih snaga u Evropi i Africi Džefri Harigijan kaže da ovo razmeštanje na strateškoj poziciji „jača saveznike i partnere“ i „protivnicima stavlja do znanja da mogu da odgovore na bilo koju pretnju koja se pojavi“.

Kako je navedeno, odluka je usaglašena sa rumunskim vlastima i potvrda je privrženosti Amerike bezbednosti i stabilnosti u Evropi.

MK-9 je bespilotna letelica razvijena za korišćenje američkog ratnog vazduhoplovstva i mornarice u svrhu istraživačkih misija, a u stanju je i da sa sobom nosi naoružanje.

U pitanju je prvi lovac-ubica dizajniran za nadzor sa većih visina, međutim, iako može samostalno da leti po unapred programiranoj ruti, letelicu uvek kontroliše posada u kontrolnoj stanici.

Letelica je opremljena senzorima i termalnim kamerama visoke tehnologije koje mogu da pročitaju i broj registracije automobila na udaljenosti od preko tri kilometra.

Može da razvije brzinu preko 400 kilometara na sat, a maksimalna visina na kojoj može da leti je 13.000 metara. Može da izvede let u dužin od maksimum 24 sata.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here