commons.wikimedia
Američki razarač "Ros" (Foto: Arhiva)

Američka Ratna mornarica demantovala je glasine koje su se pojavile na internetu da američki razarač „Ros“ navodno plovi prema Krimu i objavili su fotografije broda u luci Odesa.

„Uprkos nedavnim saopštenjima, razarač ‘Ros’ američke flote pre 30 minuta bio je u luci Odesa u Ukrajini kao podrška vežbama ‘Morski povetarac’, a tu će i ostati u dogledno vreme“, navodi se na zvaničnom nalogu „Sea Breeze“ na Tviteru koji vode vojnici američke Šeste flote.

Na društvenim mrežama su se ranije pojavile vesti da razarač plovi prema Krimu. Autori objava su se navodno pozivali na sajtove za praćenje kretanja brodova.

Raketni razarač „Ros“ uplovio je u Crno more 26. juna i učestvovaće u vojnim vežbama „Morski povetarac“.

Glasine o američkom razaraču „Ros“ pojavili su se u svetlu dva incidenta sa NATO brodovima u blizini obala Krima. Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je fregata holandske Ratne mornarice „Evertsen“ koja se 24. juna nalazila u neutralnim vodama promenila pravac kretanja i uputila se prema Kerčkom moreuzu. Kako bi sprečili povredu ruske granice, podignuti su lovci Su-30 i bombarderi Su-24. Nakon toga je brod promenio kurs.

Dan ranije britanski razarač „Defender“ ušao je tri kilometra u teritorijalno more i prešao rusku granicu u području rta Fiolent na Krimu. Ruski brod je ispalio hice upozorenja, a avion Su-24M je bombardovao pravac kretanja broda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here