pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pandemija koronavirusa, čini se, iznenadila je SAD. Situacija se otrgla kontroli i broj zaraženih je rastao jer nije bilo konkretnih i sistemskih smernica, pa su se građani okrenuli društvenim mrežama ne bi li pronašli više informacija – što i nije baš najbolja ideja.

Kako bi izbegli da se takav scenario ponovi u budućnosti, iz Američkog centra za kontrolu bolesti (CDC) odlučili su da deluju preventivno, pa su objavili smernice za pripremu u slučaju sledeće pandemije.

Uz uobičajene savete da u svakom trenutku u kući imaju vode, hrane i medicinskih potrepština za barem tri dana, dodatni izvor energije, ali i važne dokumente na lako dostupnom mestu, CDC u posebnom delu svoje internet stranice daje i pomalo neobične savete – šta raditi u slučaju “zombi apokalipse”, prenosi portal Zimo.

Tako savetuju da svi imaju u pripremi “paket za hitne situacije” u kojima se nalazi voda, hrana, lekovi, alati, higijenske potrepštine, odeća i prekrivači, važni dokumenti i pribor za prvu pomoć (iako, ako vas ugrize zombi, flaster vam neće pomoći, ali vam može dobro doći da sanirate rane dok bežite od njih).

“Ako se zombiji pojave na ulicama, CDC će sprovesti istragu kao i u slučaju bilo kakve druge pandemije. Pružiće tehničku pomoć gradovima, državama ili međunarodnim partnerima koji se suočavaju sa pandemijom zombija, u vidu konsultacija, laboratorijskih testova nege pacijenata i sličnog”, stoji na stranici CDC-a.

Da ništa ne prepuštaju slučaju, pokazali su i izdavanjem niza brošura o tome šta bi trebalo raditi u slučaju zombi apokalipse – od onih kako se ponašati tokom apokalipse, do onih namenjenih učiteljima i roditeljima u kojima su uputstva kako apokalipsu objasniti deci.

Možda se ovo čini kao smešan potez, ali ideja iza njega nije loša – naime, CDC često izdaje uputstva koja su korisna u slučaju katastrofa, ali su prilično suvoparno napisana, pa je ovo dobar način da privuku pažnju.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here