pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sjedinjene Američke Države su ” tvorac bezbednosnih rizika“ u Tajvanskom moreuzu, sa svojim čestim provokacijama, saopštila je kineska vojska, uz napomenu da su njene snage konstantno u stanju pripravnosti i spremne da brane suverenit i teritorijalni integritet Kine.

Sedma flota američke mornarice saopštila je ranije da je razarač US S Benfold izveo “rutinski” tranzit kroz kroz “međunarodne vode Tajvanskog moreuza, u skladu sa međunarodnim pravom”, prenosi Rojters.

Istočna komanda Narodnooslobodilačke armije Kine navela je u saopštenju da su njene snage pratile američki brod sve vreme i “upozorile” ga.

“Česte provokacije i razmetanje od strane Sjedinjenih Država u potpunosti pokazuju da je Vašington razarač mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i stvaralac bezbednosnih rizika u regionu”, poručuje se u saopštenju kineske vojske.

Naglašeno je da su snage istočne komande kineske vojske “sve vreme u stanju pripravnosti i odlučne da brane državni suverenitet i teritorijalni integritet”.

Američka mornarica je saopštila da je brod “prošao kroz koridor u moreuzu koji je izvan teritorijalnog mora bilo koje države”.

“Tranzit broda kroz Tajvanski moreuz pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku”, navodi se u saopštenju mornarice SAD.

Američka ratna mornarica obavlja takva putovanja otprilike jednom mesečno, što izaziva nezadovoljstvo Pekinga, koji to doživljava kao znak podrške Tajvanu, ostrvu koje Kina smatra svojom teritorijom, navodi britanska agencija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here