Tanjug
Aleksandar Vučić

“Srbija je spremna na dijalog i kompromis, a ako oni u Prištini nisu spremni na to i misle da će neka batina da im stvori državu i da će Srbi na to da pristanu – prave račun bez krčmara”, poručio je večeras predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je, posle razgovora sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, a u vezi sa izjavama iz Prištine, rekao da svakog dana slušamo uvek iste priče.

Vučić je kazao da ako neko misli da je moguće da postoji “neko ko će da udari Srbiju čekićem u glavu i kaže morate da priznate nezavisno Kosovo, to se neće dogoditi”.

– Ja ne moram da psujem, vičem, pravim štoseve, dovoljno je da vam to kažem na ozbiljan način – kazao je on.

Ispravio je Lajčaka da se ne kaže dijalog Kosova i Srbije, već Beograda i Prištine, jer kako napominje, de facto je razgovor takav, uprkos tome što su mnoge zemlje članice EU priznale nezavisnost Kosova.

– Ali siguran sam da je to bilo sasvim slučajno. Ako misle da će nečija batina da im stvori državu, a da će Srbija da to prihvati, plašim se da je to račun bez krčmara – rekao je Vučić.

Kazao je da su u Prištini kao papagaji ponavljali međusobno priznanje, te da je to bila američka ideja.

– Lajčak je svedok da sam jedno 10 puta prekinuo albanske predstavnike u Briselu, gotovo na ivici incidenta, zbog papagajskog ponavljanja o međusobnom priznanju. A onda sam dobio to u čestitki Bajdena. Naša pozicija je veoma teška, mi ćemo se suočavati sa ozbiljnim pritiscima, moramo da radimo i radićemo. Gledaćemo da dolazimo do kompromisnih rešenja, ali i mi imamo svoje državne i nacionalne interese koje moramo da čuvamo – rekao je on.

Prema njegovim rečima, smatra da će Amerikanci dijalog prepustiti EU.

– Oni su ljudi koji su stvorili svoje čedo, napravili kolevku svom čedu, ljuljaju ga. Poraslo dete do tinejdžera, i dalje ga ljuljaju. Nama je utoliko teža situacija. Na nama je da izvučemo što više za svoj narod – kazao je on.

Dodao je da nije rešenje da nekoga opsujemo, napustimo dijalog i da ne može da kaže da mu je lak bilo koji odlazak u Brisel.

– U aprilu ili maju, možemo da krenemo sa nastavkom, u zavisnosti od Prištine – rekao je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here