EPA/Christian Bruna

Sjedinjene Države i 13 drugih zemalja izrazile su sumnje u izveštaj SZO o poreklu koronavirusa. U zajedničkoj izjavi navode da je izveštaj odlagan i da nisu prikazani kompletni podaci.

Izjavu su osim SAD potpisali vlade Australije, Kanade, Češke, Danske, Estonije, Izraela, Japana, Letonije, Litvanije, Norveške, Južne Koreje, Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva.

U zajedničkoj studiji Svetske zdravstvene organizacije i Kine o poreklu Covida 19 navedeno je da je prelazak virusa sa slepih miševa na ljude preko druge životinje najverovatniji scenario početka pandemije, a da je malo verovatno da je virus “pobegao” iz laboratorije.

Izveštaj se uglavnom zasniva na poseti tima međunarodnih stručnjaka SZO kineskom gradu Vuhanu, u kojem je Covid-19 prvi put otkriven tokom januara i februara prošle godine.

Bela kuća je saopštila da će američki eksperti detaljno pregledati izveštaj Svetske zdravstvene organizacije (SZO), a posebno će obratiti pažnju da li je istraga sprovedena nezavisno i tehnički prihvatljivo.

“Jasno smo najavili da ćemo se fokusirati da utvrdimo da li je istraga bila nezavisna i tehnički ispravna, a kada pregledamo u potpunosti izveštaj procenićemo koji će nam biti naredni koraci”, izjavila je portparolka Bele kuće Džen Pasaki.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here