pixabay.com
Bela kuća

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je Rezoluciju o slučaju ubistva braće Bitići, nakon hapšenja zbog prelaska granice sa Srbijom 1999. godine, objavila je Koha.

Ilij, Agron i Mehmet Bitići su bili američki državljani, a od njihovog ubistva Sjedinjene Američke Države su više puta zahtevale da se odgovorni privedu pravdi.

U uvojenoj rezoluciji se navodi da je za osudu što nijedan pojedinac nikada nije proglašen krivim za ubistvo trojice braće Bitići, ili za bilo koji drugi zločin u vezi sa njihovom smrću, i da se nijedan pojedinac ne suočava čak ni sa optužbama za te zločine.

Ističe se da Vlada Srbije, njena nadležna ministarstva i službe, uključujući i Tužilaštvo za ratne zločine, treba što pre da daju prioritet istrazi i krivičnom gonjenju aktuelnih ili bivših zvaničnika, za koje se veruje da su, direktno ili indirektno, odgovorni za njihovu smrt.

„Sjedinjene Američke Države treba da izdvoje dovoljno resursa da u potpunosti pomognu i pravilno prate napore Vlade Srbije, njenih nadležnih ministarstava i kancelarija da što pre istraže i krivično gone osobe za koje se veruje da su odgovorne za njihovu smrt“, navodi se u rezoluciji, prenosi Kossev.

U poslednjoj tački SAD navode da napredak u rešavanju ovog slučaja, ili nedostatak napretka, treba da bude važan faktor prilikom određivanja daljeg razvoja odnosa sa Srbijom.

Trojica braće Bitići uhapšena su u julu 1999. godine, nakon završetka rata na Kosovu, dok su, kako navodi Koha, greškom prelazili na teritoriju centralne Srbije.

Nakon toga, oni su ubijeni i bačeni u masovnu grobnicu. Time je za sada stavljena tačka na ovaj slučaj.

12 COMMENTS

  1. A sta je sa Nato zlocincima koji su ubijali srpske civile kada ce oni biti gospodo privedeni pravdi da odgovaraju za zlocine???
    Kakve tu rezolucije treba da se izglasaju.
    Ma more sikte!!!

    • Vi ste u Tom nepravilnom ratu ubijali decu i nemocne ljude sa masinerijom YU za koju smo imi dodelili sredstva platili porez dok smo bili pod vasoj okupaciji znaci viste najlosa sorta planete od kad se Planeta stvorilo i vas treba ubizi 90 posto jer ko sorta ste vampire

  2. Dosli da ubijaju srpsku decu, Sto su trazili to i dobili, pa mnogo vise sa americkim papirima, su pobijeni U ukraini ,gde je rezolucija, prpa ili vas ne sisaju gospoda iz dornbasa

  3. Niti je USA Austrijska Monarhija niti je Srbija ona iz `99te . nemoze tamo neki USAmerikanac da nadgleda rad Drzavnih ustanova u Srbiji niti da naredjuje sta ce ko u mojoj domovini da radi a sta ne sme !
    Dosta vise !

  4. Ovo baš sad nije u opšte trebalo hmmm biče povuci potegni sa Amerima tražiče odgovor i privođenju opet grupe X.14/3,1 neče Stefanoviču biti lako ni Vučiču te grupe su saslušani i oslobođeni presudom vrhovnog Suda ko slučaj bez dokaza i ako su oni nađeni u masovnoj grobnici u Srbiji sa preko 368 drugih albanskih ubijenih tela zakopani dokaza nema ni ko ni šta ni kako su tu došli strašno !!!!!.

  5. Обавезно тражити ратну идштету и отхерати амере и те назови мировњаке.

  6. akav cinizam.Koliko je Srba ubijeno u NDH, U BiH. Na Kosovu tokom americkog bombardovanja Srbije.Gde su rezoli=ucije.Ko su bili ti siptari i zasto su dosli na KiM 1999 goedine, da prodaju semenke ili da se bore sa OVK.Kakav americki cinizam i licemerje.Uporedjuju OVK teroriste sa NATO bombardovanjem,Amerika ide sigurno u moralnu peopast.

  7. Pobedilismo vas i ko najlos okupator u planeti primorani silom da napustite mjesto gde ste godinama vrsili razne torture terore I genocide kraj vase öjigave ere

  8. Vi ste u Tom nepravilnom ratu ubijali decu i nemocne ljude sa masinerijom YU za koju smo imi dodelili sredstva platili porez dok smo bili pod vasoj okupaciji znaci viste najlosa sorta planete od kad se Planeta stvorilo i vas treba ubizi 90 posto jer ko sorta ste vampire

  9. A gde su nase rezolucije niti jednu nismo osvojili, kao jedna bananadrzava se ponasamo. Muslim da je vreme da se zatvore I americka a te kako hrvatska ambasada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here