Amfilohije i reis posvađani oko poturica

0

Amfilohije: Govorim o "onim" poturicama, ne o "ovim" muslimanima
 

Amfilohije je u reagovanju saopštio da je iznenađen reisovom reakcijom i njegovom "ambicijom" da "čak i uz pretnje državnim organima, mitropolitu crnogorsko-primorskom, i to samo njemu, uskrati pravo na liturgijsku propoved."

 

Amfilohije je nedavno u Kolašinu tokom crkvene službe poručio da su u prošlosti Crnom Gorom "harale dve bolesti, a da je jedna poturčenjaštvo". Na tu izjavu reagovao je reis koji je posredstvom turske agencije "Anadolija" takvo Amfilohoijevo obraćanje nazvao govorom mržnje i pozvao državne organe Crne Gore da se "pozabave ovakvim izjavama".

 

Mitropolit Crnogorsko primorski, međutim tvrdi da je njegova izjava istrgnuta iz konteksta i da ga čude "olaki sudovi reisa Fejzića".

 

"Ne ulazeći u motiv i ne sumnjajući u dobru nameru ovom prilikom mu saopštavam da kada govorim o poturicama i turčenju slovenskog stanovništva govorim o vekovnoj osmanskoj okupaciji ovih prostora, a ne o današnjim pripadnicima islamske vere. Govorim, dakle, o pojavi koja je obeležila vekove na ovim prostorima, a ne o konkretnim ljudima današnjice", objasnio je Amfilohije razloge zbog kojih na crkvenim skupovima govori na temu poturica.

 

Za mitropolita SPC-a "više je nego zabrinjavajuća reisova ambicija da mitropolitu crnogorsko-primorskom zabrani da govori o poturicama i poturčenjaštvu, ali taj princip ne želi da primeni na sebe i to godinama unazad kada itekako govori i saučestvuje na skupovima, čak i partijskim, o pokrštavanjima, genocidu i zločinima u Plavu, Gusinju i Tomaševu".

 

"U jedno, poštovani gospodine Fejzić, može biti siguran, prizivam Boga za svedoka: Ono što želim sebi i svome vernom narodu i svakome ljudskom biću, to isto želim, kako njemu, tako i svakome njegovome milome i dragome!", zaključuje se u regovanju mitropolita Amfilohija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here