EPA-EFE/Boris Pejović
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da neće umreti pre nego što na vrh Lovćena vrati Crkvu Svetog Petra Cetinjskog.

– Nemoj da misliš da sam star za to. Ne, Gospod će je, za moga života, vratiti tamo gde je bila – izjavio je Amfilohije za „Politiku“.

On je rekao da je u zavetnoj kapelici koju su sagradili Petrovići, upravo Njegoš „dao obeliti (crkvu)“ i da se svake godine po njegovoj zapovedi liturgija služila u njoj za dušu neumrlih crnogorskih junaka.

– Crkva Svetog Petra bila je njegova zadužbina, podignuta po njegovom uputstvu i za vreme njegovog života (1846. godine), na mestu koje je sam obeležio i izričito zaveštao da u njoj bude sahranjen – rekao je Amfilohije.

Prema njegovim rečima, svima je poznato Njegoševo autentično zaveštanje, koje glasi:

– Јa hoću da me saranite u onu crkvu na Lovćenu… To je moja potonja želja, koju vam ištem, da je ispunite i ako mi ne zadate božju veru da ćete tako učiniti kako ja hoću, onda ću sve ostaviti pod prokletstvom, a moj poslednji čas biće mi najžalosniji i tu moju žalost stavljam vama na dušu.

– Zar da ostavimo prokletstvo nad potomcima i narodom. Ne, njegova volja biće ispoštovana i tim činom provedriće se iznad Crne Gore – rekao je Amfilohije.

Kada je reč o izgradnji crkve Svete trojice na Cetinju, Amfilohije je kazao da za to postoji „amanet kralja Nikole“.

Ostaci Petra Petrovića Njegoša se od 1974. godine nalaze u mauzoleju sagrađenom po projektu hrvatskog vajara Ivana Meštrovića, koji je sagrađen na mestu pravoslavne kapele u kojoj je Njegoš bio sahranjen na vrhu Lovćena.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime