Amfilohije: Niko nema pravo da potapa istoriju

0

Protiv hidroelektrana na Morači: Mitropolit Amfilohije
 

"Da ne govorimo o moračkim i rovačkim hramovima i pamćenju jednog ozbiljnog naroda", rekao je mitropolit i zapitao da li za jednu zemlju, narod i jedan kraj postoji neka veća prirodna i ekološka katastrofa od takve kakvo je potapanje radi izgradnje hidroelektrana.

 

Mitropolit je u intervjuu podgoričkom dnevniku "Dan" rekao da bi njegovi Moračani i Rovčani morali da zanju da se na taj način neće obogatiti i da takav novac nije blagosloven.

 

"Ima li toga ko sme da prodaje i izmešta grobove svojih predaka", pita mitropolit i ističe da Mitropolija nema ništa protiv energije.

 

Potiranje slave nemanjićke

Mitropolit nije isključio mogućnost falsikovanja drevnih ranohrišćanskih korena na prostoru današnje Crne Gore.
"S druge strane, negira se i briše sve ono što se ne uklapa u savremene projekcije takozvanog novog montenegrinskog identiteta. Nije mali broj ljudi koji u Crnoj Gori i šire smatra da se na taj način zapravo potire slavna nemanjićka i crnogorska istorija na ovim prostorima", naveo je on.

Energije, kaže on, ima i može biti dobijena i nekim drugim, boljim načinima, a da ono što se potpi "nestaje do kraja sveta i veka".

 

On je Moračane i Rovčane pozvao da prođu preko planine do Pive i Plužina i vide šta su dobili Pivljani posle potopa njihove dedovine i očevine.

 

"Ako Vlada ima dobru nameru onda postoji hiljadu drugih načina da se pomogne ekonomskom oživljavanju Morače i Rovaca. Ruku na srce, to su sve priče za malu decu. Morački i rovački problemi ne mogu da dođu na red pre Aluminijumskog i drugih kombinata, Rudnika boksita i drugih ekonomski opustošenih fabrika", rekao je Amfilohije.

 

Amfilohije smatra da svaka ozbiljna država mora da čuva i neguje, a ne da razara i vodom potapa ono što je neponovljivo nasljeđe na njenom prostoru.

 

Treba se pitati da li danas u čitavom svetu postoji majstor koji može da oslika svetski poznatu moračku fresku kako gavran hrani proroka Iliju, naveo je mitropolit kao primer.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here