A. Čukić
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Nova svađa duhovne i svetovne vlasti oko stare teme – sudbine Kosova i Metohije. Sve je počelo optužbama mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija na račun vlasti u Crnoj Gori i Srbiji da treba da se stide: Montenegrini što su priznali Kosovo, a srpski predsednik što će “da izda”. Burno su reagovali neki srpski ministri uzvraćajući mitropolitu da on treba da se stidi “što narod deli na patriote i izdajnike”.

Mitropolit Amfilohije je inače najglasniji u SPC, pa je i početkom godine protestovao zbog srpske politike koja vodi izdaji Kosmeta.

– Ne napadam, već izražavam zabrinutost za sudbinu najvažnijeg i najsvetijeg dela srpske države – naveo je tada mitropolit, pa nedavno ponovo optužio Beograd da se ne bori dovoljno za Kosovo.

Do disonantnih tonova države i crkve uglavnom dolazi zbog KiM. Crkva je svoj stav da nema podele ni priznanja zacementirala. Na redovnom jesenjem zasedanju Sabora prošle godine izražena je zabrinutost da se “pod vidom navodnog razgraničenja između Srba i Albanaca nameće mogućnost odvajanja dela KiM iz sastava Srbije”, a taj stav je ponovljen i na majskom Svetom arhijerejskom saboru.

Na svečanosti povodom 1.000 godina od prvog pisanog spomena Raške eparhije i osam vekova SPC, održanoj u nedelju ispred Petropavlovske crkve u starom Rasu, mitropolit Amfilohije je rekao da je vlast u Crnoj Gori izdala KiM, navodeći i da je “ovdašnji vaš predsednik pre neki dan rekao da će samo ako im nešto daju izdati KiM”.

– Sram bilo i njega i svakoga drugoga koji se odriče svoga bića, svoga pamćenja, svoje istorije i svojih svetinja. Sramna je to priča – naveo je Amfilohije i naglasio da su vlasti obe zemlje osramotile sebe, ali i nekadašnje vladaoce koji su čuvali Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane i od osmanske vlasti oslobađali Kosovo.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović mu je uzvratila da je krajnje vreme da u Srbiji prestanu podele na “patriote i izdajnike”, jer su mnogo nesreće Srbiji doneli oni koji su je delili.

– Da li u SPC, koja je svakako najzaslužnija za opstanak Srba na KiM, nema nikog mudrijeg, ko bolje razume problem Kosova? Ima li velikodostojnika koji imaju nešto drugo da kažu osim bacanja kletvi, uvreda i podele među ljudima. Ima li nekog razumnijeg od onog koji je držao parastos živim ljudima da sagleda kako Vlada i predsednik Srbije pokušavaju da postignu kompromisno rešenje srpskog i albanskog naroda na Balkanu? Ili će i SPC samo dodatno da deli već dovoljno podeljen narod na patriote i izdajnike – upitala je Mihajlovićeva i dodala da je “sramno takvo ponašanje pojedinih crkvenih velikodostojnika”.

Na Amfilohijeve optužbe upućene predsedniku Vučiću reagovao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

– Za sve što radi crnogorski predsednik Milo Đukanović Amfilohije proklinje Aleksandra Vučića – rekao je Vulin. Povodom Amfilohijeve tvrdnje da će vlast u Srbiji “izdati Kosovo”, Vulin je upitao “nije li Milo izdao Kosovo” i ocenio da se Srbija i sve srpsko napadaju sa svih strana.

– Amfilohije govori: “Vi ćete uvesti Srbiju u NATO.” Nije li Milo uveo Crnu Goru u NATO? Kaže napustićete Crkvu i manastire na Kosovu?! Nije li Milo opljačkao Srpsku crkvu i donosi zakon po kojem će sve biti njegovo? -zapitao je Vulin, tvrdeći da Vučić nije uradio ništa od toga i da je jedini državnik koji ima hrabrosti da kaže da neće u NATO i da neće uvesti sankcije Rusiji.

Kosovo je naš temelj

Amfilohije je istakao da je Stari Ras veoma značajan, jer je ovde koren našeg duhovnog bića.

– Kosovo i Raška su temelj bića ovog naroda ma gde se on nalazio. Ako zaboravimo ovaj temelj, onda sami sebe zaboravljamo. Ako se odreknemo Kosmeta i Raške zemlje, odričemo se sebe i svega onoga što je ovaj narod radio kroz vekove. Ipak, nadam se da toga neće biti- poručio je mitropolit.

Optužuje i za neurađeno

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić optužio je Amfilohija da unapred “tuži, presuđuje i govori” kakva bi bila srpska politika.

– Izdajnikom nazivate srpskog predsednika, čoveka sa najvećom političkom težinom među Srbima, i to ne za nešto što je uradio, nego za nešto što vi mislite da bi uradio – poručio je Đurić.