Amigosi poklone delili tri dana

0

Iz Španije: Milovan i Miguel istovaruju pomoć
 

– Prvi put su na Kosovo i Metohiju došli pre dve godine, u sve se osvedočili i obećali da će opet doći. I došli su da razdele pomoć i rasplamsaju nadu i veru kosovskim hrišćanima da nisu zaboravljeni – objašnjava Arno.

 

Adresa

Ko želi svojim dobročinstvom može pomoći žiteljima srpskih enklava, odnosno, poslati ček naslovljen na Solidarite Kosovo i adresu: BP 1777, 38220 Vizile, France ili na paypal: www.solidarite-kosovo.org.

Lurd, Miguel i njihovi španski drugari iznajmili su kola, a kažu da im je tokom 3.000 kilometara i 28 sati vožnje "gorivo bilo entuzijazam". Zbog želje da se ponovo nađu sa srpskim i francuskim prijateljima, strpljivo su čekali sedam sati za ulazak na Kosovo.

Za Špance je boravak na Kosovu i Metohiji trajao tri dana, toliko im je trebalo da razdele pomoć. U seocetu Banja organizovali su distribuciju. Tada je u red stalo 200 Srba, među njima 50 mališana za čije je obroke, u zabavištu početkom 2014. godine, Solidarnost Kosovo izgradilo kuhinju.

Prilikom prvog boravka španski humanitarci su odmah razumeli težinu svakodnevice, pa su ovaj put, deleći elan sa francuskim i srpskim dobrovoljcima, odlučili da vrtiću isporuče frižider, električni šporet, tanjire, zdele, čaše, escajg i druge potrepštine neophodne za funkcionisanje kuhinje. Naravno, pošto je reč o dečjem zabavištu, sve te potrepštine pratile su plišane i druge igračke. Gledajući to, od uzbuđenja dečica su se, takoreći, prvo skamenila, a onda eksplodirala u euforiji radosti. Nemaju oni često tako lepe posete i lepe darove.

Na opšte zadovoljstvo završen je i ovaj drugi francusko-španski konvoj.
Krećući natrag na Iberijsko poluostrvo, predsednik španskog udruženja Solidarnost Kosovo je obećao da će se odmah angažovati za nastavak prikupljanja pomoći namenjene nepravedno zaboravljenom srpskom narodu koji, kao odgurnut, živi u srcu Evrope. A ti svi unesrećeni, u ta tri dana neizmerno srećni, prijateljima koji su kretali put Madrida dovikivali su:
– Adios amigos!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here