Tanjug
Ana Brnabić (Foto: Arhiva)

Premijerka Srbije Ana Brnabić doputovala je večeras u Sarajevo, gde će učestvovati na Samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSuJIE).

Predsednicu srpske vlade u zgradi Predsedništva BiH dočekali su predsedavajući Milorad Dodik, kao i članovi Predsedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Premijerka Srbije prisustvovaće večeras večeri koju članovi Predsedništva BiH priređuju za učesnike Samita PSuJIE.

Večeri u zgradi Predsedništva prisustvovali su, između ostalih, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, predsednik Slovenije Borut Pahor i bugarski premijer Bojko Borisov.

Brnabić će sutra na Jahorini učestvovati na plenarnoj sednici PSuJIE i sa šefovima delegacija razgovarati o aktuelnoj situaciji u procesima EU integracija, nastavku rada na povezivanju u okviru PSuJIE regiona i šire, kao i o preduslovima za održivi razvoj regiona.

Takođe, premijerka Srbije će imati i bilateralne susrete sa predstavnicima država ovog dela Evrope.

Prema pisanju medija, u BiH zbog Samita stižu i predsednici Turske, Severne Makedonije, Slovenije i Crne Gore, kao i premijer Bugarske.

Svoje predstavnike imaće i Hrvatska, Moldavija, Rumunija i Grčka, ali na Samitu uopšte neće biti zastupljene privremene vlasti u Prištini.

Iz Tirane je, nakon odluke Prištine da ne učestvuje na Samitu, najavljeno da u Sarajevo neće otputovati ni predstavnici Albanije, ali je predsednik te države Iljir Meta najavio dolazak u glavni grad BiH.

Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSuJIE) pokrenut je 1996. godine sa ciljem da se Jugoistočna Evropa transformiše u region stabilnosti, bezbednosti i saradnje u skladu sa evropskim integracionim tokovima, kroz unapređenje međusobnog dijaloga i saradnje na svim nivoima i u svim oblastima od zajedničkog interesa.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here