EPA/Antonio Cotrim

Neće mladi fudbaler, Andrija Živković, ostati upamćen samo po zlatu “orlića” na Novom Zelandu, niti kao najmlađi reprezentativac Srbije, ili kapiten Partizana, neće se pričati o njemu ni samo kao nekome ko je nogom zatvorio vrata u Humskoj… O Živkoviću će se govoriti kao o heroju, koji je pritrčao u pomoć maloj Lani Veličković iz Niša.

Andrija, inače rođeni Nišlija, nije mnogo čekao kada su se po društvenim mrežama pojavile licitacije, kako bi se sakupilo 23.000 evra za nastavak lečenja osmogodišnje devojčice iz grada na Nišavi. Živković je odmah reagovao, nije licitirao, već je uplatio kompletan iznos, kako bi mala Lana nesmetano otišla na zračnu terapiju na kliniku u Turskoj. Veličkovićevoj je otkriven tumor na moždanom stablu i hitno joj je potrebna medicinska pomoć, a zahvaljujući humanom fudbaleru, Lana bi već trebalo da je u Turskoj.

– Danas se reč čovek piše imenom Andrije Živkovića. Ovaj divni mladić uplatio je celokupan iznos za Lanino lečenje – napisala je prijateljica porodice i obradovala sve one koji su strepeli da li će devojčica dobiti priliku da ode na lečenje.

Andrija je do sada skretao pažnju dešavanjima na fudbalskom terenu i oko njega. Još od dana kada je kao 13-godišnjak iz niškog Nacionala stigao u crno-belu akademiju, u Zemunu. I od tada je sve išlo kao u snu – sa nepunih 17 godina debitovao za Partizan, prvenac u crno-belom dresu postigao već 25. avgusta. Posle nepunih godinu dana, postao je najmlađi kapiten u istoriji tima iz Humske, sa samo 17 godina, sedam meseci i 18 dana. Bilo je to u duelu protiv Radničkog iz Niša.

Ipak, sa crno-belima se nije rastao u dobrim odnosima. Naprotiv! Pošto je odbio da produži ugovor, klub ga je suspendovao, pa je poslednjih šest meseci proveo u Teleoptiku. Uprava crno-belih je tvrdila da je 50 odsto fudbalskih prava na Živkovića ranije bilo prodato jednom investicionom fondu, pod uslovom da Partizan prihvati prvu ponudu koju za ovog igrača dobije od stranog kluba. Živković je kao slobodan igrač, uz pomoć oca i menadžera (koji su oformili “Žile internacional” investicioni fond, kako je to tada tvrdio član nadzornog odbora crno-belih, Vladimir Vuletić), prešao u Benfiku, a da Partizan od toga nije mogao ništa da zaradi.

Nažalost, zlatni “orlić” se nije naigrao u Portugalu, ali je izdržao do kraja ugovora. Za četiri godine u Lisabonu odigrao je samo 88 utakmica i, u proseku, postizao gol po sezoni. Zabeležio je i 24 asistencije. U septembru je ponovo obukao crno-beli dres! Ipak, ne Partizanov, već PAOK-ov. Sa timom iz Soluna potpisao je dvogodišnji ugovor i već nadmašio učinak koji je među “orlovima” iz Lisabona imao za četiri godine.

Kada se na oproštaju Dejana Stankovića, u duelu protiv Japana našao na terenu, 11. oktobra 2013, ispisao je istoriju. Postao je najmlađi reprezentativac naše zemlje, sa samo 17 godina i 92 dana. Time je oborio rekord Mitra Mrkele. Kasnije, ne tako daleke 2015. godine, u junu, sa reprezentacijom do 20 godina, popeo se na krov sveta! U finalu na Novom Zelandu savladan je Brazil.

I, ko zna kojom bi putanjom išla karijera Andrije Živkovića da nije bilo nesporazuma sa ljudima iz Humske, ili tvrdoglavosti da odradi ceo ugovor sa Benfikom, iako nije igrao? Verovatno bi mnogi rekordi bili oboreni, ali još nije kasno. Mladi Nišlija ima tek 24 godine, veliko fudbalsko umeće i ogromno srce. “Avioni, kamioni, milioni” nisu od njega napravili “kamen” već je Andrija ostao “slab” na one kojima je pomoć neophodna. Ovoga puta je to bila Lana Veličković. Kapa dole, majstore! Ljudino!