Ž. Marković
Aplauzi za domaćine: Ansambl KUD-a "Jovica Janković Turku"

U vlaškom selu Manastirica kod Petrovca na Mlavi održan je četvrti po redu Balkanski festival vlaške kulture i običaja, a nastupalo je 15 folklornih udruženja iz više opština u okruženju. Ovu smotru je otvorio Slobodan Perić, predsednik Udruženja vlaškog ujedinjenja, inače rodom iz Manastirice, i u ime Organizacionog odbora ovog festivala pozdravio sve prisutne.

– Naročito bih pozdravio sve naše goste iz Istočne Srbije koji su došli da bi pokazali da mi Vlasi živimo u svim tim mestima i da negujemo kulturu i tradiciju i da je nikada nećemo zaboraviti. Smisao ovog festivala je da se uporede običaji svih Vlaha u Istočnoj Srbiji, kao i svih onih koji žive na Balkanu. Nadamo se da ćemo sledeće godine imati četiri-pet vlaških udruženja sa prostora Balkana. Drago mi je što ste svi tu, želim da se lepo provedete u našem selu na ovoj kulturnoj manifestaciji i da sledeće godine dođete u još većem broju – izjavio je Perić.

Milosav Ivković iz Petrovca na Mlavi

Sve izvođače iz opštine Petrovac na Mlavi pratio je narodni orkestar Serbia iz ovog grada. Program su, inače, otvorili igrači domaćina KUD-a “Jovica Janković Turku”, srednja grupa, i to igrom “Galoana”.

Ivana Dimitrijević iz Podgorca

Čuvanje nasleđa

Slobodan Perić je, inače, i predsednik vlaške stranke Most sa sedištem u Petrovcu na Mlavi. U razgovoru za “Vesti” ukazuje da su na prethodnim festivalima gostovala vlaška društva iz Bugarske, Rumunije, Grčke i Albanije, ali zbog rata u Ukrajini, krize i korone bilo je malo teže organizovati njihov dolazak.

– Ova svetkovina je i zamišljena da se međusobno upoznaju Vlasi s svih prostora Balkana, da se vide koje su njihove sličnosti i razlike. Smatramo da u Srbiji ima oko 300.000 Vlaha, u Grčkoj 2,5 miliona, u Bugarskoj oko dva, u Albaniji 1,5 miliona i u Rumuniji nekoliko miliona. Trebalo je da gostuje 15 udruženja, ali su nam tri društva otkazala zbog smrtnih slučajeva i drugih razloga. Mislim da smo trenutno jedina manifestacija u Srbiji koja samo prezentuje vlašku pesmu i igru. Ranije smo imali goste iz Crne Gore i Bosne, a onda smo došli na ideju da to bude jedinstvena manifestacija gde se isključivo predstavlja vlaško nasleđe.

Slobodan Perić i Janko Nikolić

Na ovoj manifestaciji održan je i izbor za najlepšu Vlajnu. Predsednik žirija bio je Dragan Marinković, a članovi Janko Nikolić, prvi čovek Vlaške stranke iz Negotina, i Zlato Mijatović. Laskava titula pripala je Andrijani Šuši iz Novog Beograda, prva pratilja je Saška Stanojević iz Majdanpeka, a druga Nina Simonović iz Novog Beograda.

Janko Nikolić ističe da su na festivalu uočili veliku raznolikost nošnji i igara od Halova, preko Negotina, Bora, Kučeva do Petrovca na Mlavi i Manastirice.

Najbolji na saboru: KUD Opanak iz Novog Beograda

– To treba da gajimo kako ne bi ova baština otišla u zaborav. Vlaška kultura polako izumire, a to ne smemo da dozvolimo. Imamo toliko dece koja igraju vlaško kolo, koje je omiljeno i na repertoarima folkloraša iz Beograda. Naš folklor je cenjen i mi se ponosimo time. Na Zapadu nema naših folklornih udruženja koja ne igraju bar jednu vlašku koreografiju – priča Nikolić.

KUD Graničar iz Halova

Nova prijateljstva

Slaviša Ignjatović, predsednik KUD-a “Jovica Janković Turku” iz Manastirice, reporteru “Vesti” je rekao da smatra da je ovo jedan od najboljih festivala do sada:

– Mogu reći da smo najbolji u Braničevskom okrugu što se tiče broja učesnika, bilo ih je više od 500, ali i po broju gostiju. Došlo je 1.500 gledalaca. Malo nas je i vreme poslužilo, pošto imamo binu na otvorenom, organizacija je bila na vrhunskom nivou i sve smo odradili kako treba, bez ikakvih problema. Čak smo spremili i agregat, u slučaju da nestane struja, da se nađe. Znači, sve je bilo pod kontrolom.

Folkloraši Neresnice

Sledeće godine u planu je da pozovemo i Vlahe iz okruženja, sa Balkana. Brojimo oko 60 članova i imamo dosta aktivnih članova, a veliki broj njih su po inostranstvu. U dijaspori imamo više od 90 odsto naših meštana. Žive u Švajcarskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i Austriji – naglašava Ignjatović.

Zlatibor Kostadinović, predsednik KUD-a Luka iz vlaškog sela Luke kod Bora, ističe da su ih domaćini veoma lepo dočekali:

Igrači Leskova

– Svaka im čast. Lepo smo se družili, a upoznali smo i nove prijatelje. Ovo nam je drugo gostovanje kod naših prijatelja, bili smo pre desetak godina još jednom, ali tada se festival nije zvao ovako kao današnji. Inače, imamo oko 50 folkloraša i gajimo našu vlašku kulturu i običaje da ne odu u zaborav.

Bojan Ljubomirović zvani Zeka, predsednik KUD-a Neresnica iz istoimenog sela, takođe se zahvaljuje domaćinima:

– Dočekali su nas fenomenalno, čestitam im na lepoj organizaciji. Manifestacija je tekla u najboljem ambijentu, bilo je mnogo omladine, puno smeha, igre, pesme i veliki broj gledalaca. Pozvali smo domaćine da budu naši gosti 13. avgusta na Izvornim danima Neresnice.

Mis sa pratiljama

Ivan Ranković, koreograf KUD-a “Braća Trajić” iz Starčeva, ukazuje da je već osam godina u ovom društvu:

– Imam grupu od 50 članova od petog do osmog razreda. Raspoređeni su u dečji i omladinski ansambl. Uglavnom igramo vlaške, ali i srpske igre. Lepo smo dočekani u Manastirici, organizacija je za svaku pohvalu…

Igrači KUD-a Podgorac-Timok

Pobednici

Za najbolje folkloraše proglašeni su igrači KUD-a Opanak iz Novog Beograda. Titula najboljeg instrumentaliste pripala je KUD-u Podgorac – Timok. Najbolji pevač je dr Saša Dražilović iz Sene.

U pravljenju vlaške plašinte pobedu je odnelo udruženje žena Mindre iz Melnice/Vitovnice, a drugo i treće mesto je pripalo Stamničankama i Starčevljankama.

Uvaženi gosti: Predstavnici opštine Petrovac na Mlavi

Organizator i pokrovitelj

Organizator ovog festivala je Udruženje Vlaškog ujedinjenja zajedno sa Mesnom zajednicom i KUD-om “Jovica Janković Turku” iz Manastirice. Pokrovitelj je Opština Petrovac na Mlavi i Vlaški nacionalni savet.

Dr Saša Dražilović iz Sene

Gostoprimstvo za pamćenje

Bojan Bjedov, predsednik KUD-a Opanak iz Novog Beograda, napominje da su prvi put u Manastirici:

– Slučajno smo našli ovaj festival, preko društvenih mreža, volimo da igramo vlaške igre. Lepo smo ugošćeni i gostoprimstvo je bilo na nivou. Možemo da se pohvalimo da smo dobili nagradu za najbolji folklor na festivalu i naše devojke su bile najlepše. Igramo igre iz cele Srbije pa i vlaške, tako da možemo da se pojavimo svuda, u svakom kraju. Igramo, Banat, Čikoše iz Vojvodine, Glamoč iz Bosne, Šumadiju, Niš, Makedonske igre, Romske, Igre sa Kosova, poput svih kulturno-umetničkih društava u Srbiji. Imamo osamdesetak članova u tri ansambla (dečji, prvi omladinski i veterani). Pri našem KUD-u postoji i orkestar.