Anektiran Krim: Majko Rusijo, smemo li da uvozimo iz Ukrajine?

0

Anektirani Krim zatražio od Rusije da ga izuzmu iz ruskih kontrasankcija – zabrane uvoz prehrambenih proizvoda iz Ukrajine
 

Taj zahtev je iznet u četvrtak, kada su se predsednik Rusije Vladimir Putin i ministri sastali na Krimu radi razmatranja tamošnjih problema, rekao je Poliuškin, prenosi agencija RIA-Novosti.

 

"Tražili smo da se Krim izuzme od opštih ekonomskih sankcija Rusije, jer smo u periodu tranzicije, a mi smo s Ukrajinom još povezani kao sijamski blizanci, posebno u pogledu mleka i mlečnih proizvoda", rekao je on.

 

Po njegovim rečima, Krim želi izuzeće radi uvoza mleka i mlečnih proizvoda, krompira, govedine, paradajza i kukuruza iz Ukrajine. Ministar poljoprivrede Krima je nagovestio da se vlasti poluostrva nadaju odgovoru iz Moskve u ponedeljak. Na zaoštravanje sankcija Zapada protiv nje zbog umešanosti u ukrajinsku krizu, Rusija je prošle nedelje  odgovorila zabranom uvoza većine prehrambenih proizvoda iz Evropske unije i iz  Sjedinjenih Američkih Država.

 

Obama: Sankcije protiv Rusije deluju, ali šta ćemo ako krene u invaziju?

 

Izvoz u Rusiju mnogobojnih ukrajinskih prehrambenih proizvoda je takođe zabranjen, pri čemu se Moskva pozvala na zdravstvene razloge i nepoverenje u bezbednost te hrane.

 

Zvaničnici kažu da Rusija može da opstane bez uvoza hrane iz EU i SAD, ali priznaju da može biti nužno izuzeće nekih regiona ili vrsta proizvoda iz zabrane.

 

Rusija ima najveće teškoće u snabdevanju Krima jer mora da zaobiđe teritoriju Ukrajine, gde pro-ruske separatističke snage ratuju protiv ukrajinskih. Veze Rusije s Krimom su zato moguće samo avionom ili brodovima, te roba ponekad danima čeka na transport.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here