EPA-EFE
Angela Merkel i Vladimir Putin

Kancelarka Nemačke Angela Merkel tvrdi da je još 2001. godine, tokom govora predsednika Rusije Vladimira Putina u Bundestagu, shvatila da postoje ozbiljna neslaganja sa ruskim liderom.

– Uvek mi je bilo jasno, čak i tada, kada je 2001. godine govorio u Bundestagu, da postoje značajne nesuglasice. Za ruskog predsednika je raspad SSSR žalostan događaj, dok se mi, naprotiv, radujemo jer je završen hladni rat, kao i zbog nemačkog i evropskog jedinstva – rekla je Merkelova u intervjuu za “Zudojče cajtung”.

– Međutim, stupajući na dužnost nisam mogla ni zamisliti da će on anektirati Krim i da će na istoku Ukrajine – praktično pored EU – doći do ratnog sukoba – navela je ona.

Odlazeća kancelarka Nemačke smatra da uloga Berlina u svetu opada, bez obzira što je u pitanju bogata zemlja. Prema rečima Merkelove, razlog tome je „potpuna promena ravnoteže snaga“.

– Kada sam postala kancelarka BDP Kine je iznosio 2,3 hiljade milijardi dolara i bio ispod nemačkog koji je iznosio 2,8 hiljada milijardi dolara. BDP Kine danas iznosi 14,7 hiljada milijardi dolara, a naš je porastao do 3,8 hiljada milijardi dolara – objasnila je ona.

– Zbog toga treba strateški pametno da gradimo naše odnose. Treba da se borimo da očuvamo svoj značaj – dodala je Merkelova.

Ona smatra da sada „treba uraditi sve kako bi se pronašao način da se Evropa ujedini“.
Putin se 25. septembra 2021. godine obratio Bundestagu. On je tada podsetio na stare tradicije rusko-nemačkih odnosa, na doprinos Nemaca razvoju ruske ekonomije i kulture i, između ostalog, dotakao se pitanja globalne bezbednosti.

3 KOMENTARA

  1. Prije godinu dvije u jednoj TV emisiji na ruskom kanalu Jakov Kedmi,jedan od šefova izraelske obavještajne službe,zamolio da na ekranu postave kartu Trećeg Rajha iz 1939,poslije kraće stanke zamolio da stave granice EU…..gotovo iste.Njegov rezime NJemačka je 1939.vojnim putem došla do tih granica a EU sada uz pomoć Njemačke ekonomske.I 1939.i sada usmjereno protiv Rusije……Izvanredan analitičar,inače rodio se 1947u SSSR u Izrael otišao 1967 ili 1968…

  2. Паразити Божијег Света сами нека се преппзнају и мењају док још могу јер сви ће се претворити у Содому и Гомору.Бог е судити свима своим створењима по делима.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime