EPA
Nemačka kancelarka Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel i pokrajinski lideri postigli su dogovor o faznom ublažavanju mera protiv Covida-19, uz mogućnost hitnog vraćanja ograničenja ako brojevi novih slučajeva zaražavanja ne budu pod kontrolom.

Rojters prenosi da je dogovorom nemačkih zvaničnika u sredu doneta odluka i da se produži interval između prve i druge vakcinacije protiv Covid-19 gde je to moguće, kako bi se imunizacija sprovela na što većem broju ljudi, a očekuje se i stav nemačkog regulatornog tela o primeni vakcina AstraZeneka na starije od 65 godina, što bi trebalo da ubrza celu kampanju.

– Na pragu smo nove faze pandemije u koju ne možemo ući ležerno i nepažljivo, ali joj ipak možemo pristupiti s opravdanom nadom – poručila je kancelarka Merkel na konferenciji za novinare nakon sastanka sa pokrajinskim liderima, navodi agencija.

Prema planu koji je usvojen na sastanku, do pet ljudi iz dva domaćinstva moći će da se sastaju od 8. marta, a deca mlađa od 14 godina biće izuzeta od ovakvog pravila, dok će neke prodavnice, uključujući knjižare i baštenske centre, ponovo biti otvorene od tog datuma.

Rojters navodi da je planom predviđeno da se trgovine u pokrajinama mogu ponovo otvoriti pod uslovom da je broj slučajeva Covid-19 manji od 50 na 100.000 stanovnika tokom sedam dana u tom delu zemlje, a ako se incidencija poveća iznad 50, aktiviraju se ograničenja u kojima kupci treba da zakazuju odlazak u prodavnicu.

U kasnijim fazama prema planu predviđeno je da se otvore bašte restorana, a muzeji, pozorišta i bioskopi dostupni su za one koji poseduju skoriji negativni rezultat testa na koronavirus.

Biće dozvoljeni i događaji na otvorenom sa do 50 ljudi, a i kontaktni sportovi u zatvorenim prostorima.

U slučaju da epidemiološki podaci ukazuju da je prisutno više od 100 slučaja Covid-19 na 100.000 stanovnika u tri uzastopna dana, stupiće na snagu odluka kojom će ograničenja automatski vraćaju na ona na snazi pre 8. marta.

Na sastanku je dogovoreno da kancelarka Merkel i pokrajinski lideri o daljim koracima vezanim za pandemiju i mere protiv Covid-19 ponovo razgovaraju 22. marta, navodi agencija.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime