EPA-EFE/CLEMENS BILAN
Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas se suočila sa protivljenjem pokrajinskih zvaničnika planu kojim se za vladu traže nova ovlašćenja u zaustavljanju širenja Covida-19 na područjima sa visokom stopom zaraze, a koja podrazumevaju i uvođenje policijskog časa.

Rojters prenosi da će na osnovu zakona o kojem parlament odlučuje sledeće nedelje, policijski čas i ograničenja na privatnim skupovima biti uvedeni u regionima u kojima ima više od 100 novih infekcija na 100.000 stanovnika, što je brojka koja je već premašena u većem delu Nemačke.

Takođe, prema istom propisu, škole će se vratiti učenju preko interneta ako se incidencija virusa poveća iznad 200 na 100.000, što je granica koja je već premašena u Saksoniji i Tiringiji.

Agencija navodi da je epidemiološka situacija u Nemačkoj pogoršana i da je vlada zbog toga predložila parlamentu da se promeni Zakon o zaštiti od infekcija kako bi se saveznim vlastima omogućilo sprovođenje ograničenja čak i ako im se regionalni lideri protive.

Rajner Hazelof, premijer pokrajine Saksonija-Anhalt, poručio je u odgovoru na to da je važnije motivisati ljude na saradnju kako bi se pandemija stavila pod kontrolu, od zabrana poput one da napuštaju kuću tokom noći.

– Ako niko više ne želi sarađuje, onda imamo problem. Tada nije važno koliko ćemo zakona da donosimo – rekao je Hazelof, koji je član partije Demohrišćana (CDU) Merkelove, za televiziju MDR, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je i Georg Majer, ministar unutrašnjih poslova u Tiringiji, takođe izrazio zabrinutost zbog uvođenja noćnog policijskog časa, i najavio da će policiji biti teško da ih sprovede u čitavom regionu.

– Ovo je posebno osetljivo pitanje ovde u istočnoj Nemačkoj – rekao je Majer novinama mreže RND, prenosi Rojters.

Agencija navodi da za razliku od Britanije i Francuske, Nemačka do sada nije želela da uvodi drastična ograničenja kretanja u zemlji i da ova zemlja posebno štiti demokratske slobode baš zbog svoje nacističke i komunističke prošlosti.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime