EPA-EFE/CLEMENS BILAN
Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel je nakon povlačenja odluke o ulasku u peti mesec zatvaranja, poručila je da se “vidi svetlo na kraju tunela”.

Ponovila je da je greška pri donošenju mera u borbi protiv pandemije koronavirusa isključivo njena.

Broj zaraženih u Nemačkoj najveći je od 9. januara. Danas je registrovano 22.657 novih slučajeva i 228 smrtnih slučajeva. Direktor Instituta Robert Koh Lotar Viler navodi da se novi talas može zaustaviti jedino zatvaranjem.

Podsetimo, Merkelova je u ponedeljak uveče nakon pregovora sa čelnicima nemačkih saveznih pokrajina, predložila najstroži lokdaun do sada. To bi Nemcima bio peti vezani mesec “pod ključem“.

Ipak, manje od 48 nakon odluke o zatvaranju, kancelarka je istu povukla.

Nemci su se posebno pobunili zbog činjenice da im predstoji uskršnji vikend – od 1. do 5. aprila.

U utorak su dve najveće hrišćanske crkve u Nemačkoj, katolička i protestantska, saopštile da se neće pridržavati preporuka savezne i pokrajinskih vlada za Uskrs.

Merkelova se još jednom se danas u Bundestagu izvinila zbog povlačenja odluke o uvođenju potpunog zatvaranja tokom uskršnijh praznika, dok je opozicija istovremeno zatražila glasanje o poverenju kancelarki u parlamentu.

– Ceo postupak je uneo dodatnu nesigurnost što mi je iskreno žao i zato građanke i građane molim za oproštaj – rekla je Merkel obraćajući se Bundestagu.

Šef kabineta kancelarke Merkel, Helge Braun, je u izjavi za nemačku televiziju ARD priznao da je prvobitna odluka o novom lokdaunu bila velika greška. Kako je naveo, in on imao udela u toj odluci, naglasivši da nije uvek bilo lako pronaći pravu ravnotežu između potrebe za brzim reagovanjem i dobre organizacije.

“Kancelarka više ne može biti sigurna”

Prema pisanju nemačkih medija i izjavama političkih aketera, Merkelova ima podršku savezne vlade iz Berlina, ali opozicija traži njenu ostavku.

– Kancelarka više ne može biti sigurna u jednoglasnu podršku svoje koalicije – izjavio je čelnik Slobodne demokratske paritije.

“Kancelarka očigledno više ne uživa jedinstvenu podršku poslanika sopstvene Demokršćansko-socijaldemokratske koalicije. Zato bi bilo preporučljivo postaviti pitanje poverenja kako bi se ispitalo do kojeg stepena je vlada Angele Merkel u stanju da donosi odluke”, rekao je predsednik Liberalno-demokratske stranke Kristian Lindner.

To isto zatražile su i stranke Levica i desno-populistička Alternativa za Nemačku.

Stranka Zeleni nije zatražila pokretanje procesa iskazivanja poverenja u parlamentu, ali je zatražila jače uključivanje Bundestaga u procese donošenja odluka o merama u borbi protiv pandemije.

Šefica instituta Alensbah, Renata Koher, objasnila je u tekstu za Frankfurter Algemajne da je strategija popuštanja mera koju je Merkelova predstavila početkom ovog meseca bila detaljno razrađena, ali i vrlo “zbunjujuća”.

Kako smatra, javnosti je najviše zasmetalo to što nisu ponuđena jednostavna rešenja zbog kojih su ju zavoleli.

Podsetimo, Angeli Merkel ove godine ističe mandat, te Nemce u septembru očekuju izbori.

Kako pokazuju istraživanja, nemačka javnost trenutno nije naklonjena Merkelovoj i vladajućoj koaliciji.

Tagesšpigl donosi rezultate istraživanja javnog mnjenja opisujući ih kao “krah” vlade.

U rezultatima istraživanja od nedelje koalicija CDU/ CSU ima tek 28 posto podrške.

Institut za društvena istraživanja i statistiku Forsa u sredu je objavio istraživanje koje ovoj koalicije daje 26 odsto podrške, dok je institut za istraživanje javnog mnjenja Alensbah objavio 28,5 odsto. Ipak, to istraživanje je sprovedeno pre donošenja i povlačenja odluke o zaključavanju tokom praznika.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here