Youtube/Telegraf.rs TV
Angelina Topić i Adriana Vilagoš

Tradicija je tu, da bi se rušila. Prvi put, “Vesti” će imati dve ličnosti nedelje, jer su dve devojke, koje su ne tako davno stupile u stroj punoletnih, ostvarile identične rezultate. Srebra na Evropskom prvenstvu u atletici Angeline Topić i Adriane Vilagoš naterala su nas da napravimo presedan, jer nije bilo moguće izmeriti čiji je uspeh veći. Jednak je.

Angelina Topić, skakačica uvis, prva je obradovala naciju, pošto je na šampionatu Evrope, sa 1,97 metara izborila pobedničko postolje. Topićeva je bila druga. Pre nego što je postala vicešampionka Evrope Angelina je ove godine u februaru postavila nacionalni rekord, skočivši 1,97 na mitingu u Banskoj Bistrici. To joj je, ujedno, bilo dovoljno za trijufm. U kolekciji mlade skakačice uvis, koja se nije odrekla ni discipline skok u dalj, nalaze se zlata sa prvenstva Evrope za juniore (Jerusalim, 1,90), mlađe seniore (Jerusalim, 1,92), ali i bronze sa EP u Minhenu (1,93) i SP u kolumijskom Kaliju (1,93).

Angelina je, inače, ćerka Dragutina i Biljane Topić, uspešnih atletičara. Otac je poznati skakač uvis, nekadašnji evropski prvak, četvrti na Olimpijskim igrama u Atlanti, dok je majka troskokašica najbolji rezultat ostvarila na Svetskom prvenstvu u Berlinu, kada je bila četvrta.

Topićeva će učestvovati na Olimpijskim igrama u Parizu, iako će na dan početka, 26. jula, napuniti tek 19 godina.

– To je ogromna stvar, veliki je uspeh plasirati se na OI, sa 18 godina, srećna sam što mogu da se nazovem olimpijcem. Jedva čekam da vidim kako to izgleda. Nadam se prolasku u finale, srećna sam samom činjenicom da ću biti tamo – rekla je mlada Angelina.

Još se euforija oko srebra Topićeve nije stišala, a stiglo je novo odličje. Adriana Vilagoš (20), reprezentativka Srbije u disciplini bacanje koplja, hicem od 64,42 metra “ubola” je srebrnu medalju, državni rekord i vizu za Olimpijske igre! Nije mala iz Malog Iđoša počela najbolje. Prve dve serije su bile loše i u trenucima kada se lomilo da li će se oprostiti od borbe za odličje, ili ostati u trci, Vilagoš je u trećem pokušaju bacila koplje dovoljno daleko, da ostvari trostruku dobit. Slavlje je počelo…

Pre nego što je u Rimu došla do srebra, Adriana je bila šampionka Evrope za juniorke (Jerusalim, 58,38) i prvakinja sveta takođe za juniorke (Kali, 63,52 i Najrobi 61,46). Na šampionatu Evrope u Minhenu bila je srebrna (62,01), kao i na kontinentalnoj smotri u Talinu (60,44). Ono što je za Adrianu važno, u Rimu je “kupila” kartu za Pariz. Prvi put će učestvovati na Olimpijskim igrama.

– Pokušavam da se smirim, da se slegnu utisci, da malo odmorim, a onda pun fokus na Pariz. Treninzi, pripreme… – sigurno će Vilagoš, za čije uspehe je najviše zaslužna majka Đerđi, ujedno i njen trener.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here