commons.wikimedia/Aleksandr Markin
Ruski lovac Su-25 (Foto: Ilustracija)

Turske vlasti razmatraju ruski predlog za kupovinu višenamenskih lovaca Su-35, javio je list „Jeni safak“ pozivajući se na vojni izvor.

Kako je ranije izjavio direktor državne korporacije „Rosteh“ Sergej Čemezov, Moskva je spremna da proda Ankari avione Su-35 ukoliko bude imala odgovarajuću želju. Turski lider Redžep Tajip Erdogan je sa svoje strane saopštio da će Ankara preduzeti mere u slučaju da Sjedinjene Američke Države odbiju da joj prodaju najnovije lovce F-35 i ona će takvu opremu potražiti na drugom mestu.

List navodi da su turski organi odgovorni za nabavku oružja zatražili od sekretarijata vojne industrije, komande turskih vazduhoplovnih snaga i drugih zainteresovanih institucija da ocene ruski predlog. Ako on dobije pozitivne kritike, biće započeti pregovori sa Rusijom o ovom pitanju.

Ankara još uvek nije dala zvaničan komentar o mogućoj kupovini Su-35.

Sjedinjene Američke Države prethodno su isključile Tursku iz programa F-35 nakon početka isporuka ruskih sistema za protivraketnu odbranu S-400 toj zemlji.

Ugovor za nabavku četiri diviziona S-400 vredan 2,5 milijarde dolara zaključen je 2017. godine. Turska će deo isporuke S-400 platiti sama, a deo na račun ruskog kredita. Vašington je zahtevao da Turska odustane od ruskih sistema i da umesto njih nabavi američke sisteme „Patriot“. U slučaju odbijanja, Vašington nije isključio mogućnost odlaganja ili poništavanja prodaje Turskoj najnovijih turskih lovaca F-35, ali je Turska odbila da učini ustupke. Međutim, nakon samita lidera G20 u Osaki, situacija između Vašington i Ankare postala je manje napeta, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here