EPA-EFE/TURKISH DEFENCE MINISTRY
Foto: Arhiva

Turska kopnena vojna operacija u Siriji moguća je u svakom trenutku rekao je danas Ibrahim Kalin, bliski savetnik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

“Nastavjamo da podržavamo politički proces” počet krajem decembra sastankom turskog i sirijskog minsitra odbrane u Moskvi, rekao je on, ali je dodao da je kopnena vojna operacija moguća u svakom trenutku, u zavisnosti od pretnjii. On je govorio novinarima više stranih medija.

Najavio je mogući novi susret ministara odbrane dve strane pre sastanka turskog i sirijskog ministra spoljnih poslova predviđenog sredinom februara.

“Hoćemo bezbednost na našim granicama”, rekao je on ukazujući na prisustvo kurdskih snaga na sirijskoj teritoriji.

Rekao je da Turska nikad ne cilja na interese sirijske države ni na sirijske civile.

Međutim, dodao je da bezbednosne garancije koje su obećale Rusija i SAD posle poslednje turske ofanzive u Siriji 2019. godine “nisu održane” i da se kurdski borci nisu povukli na 30 kilometara od granice kao što je obećano. Sirijski predsednik Bašar al Asad upozorio je u četvrtak da svako približavanje svom turskom kolegi treba da ima kao preduslov “kraj turske okupacije” na severu Sirije.

Turska je od 2016. godine izvela tri ofanzive na sirijskom tlu protiv kurdskih snaga na severu zemlje, posle kojih je uspela da pod svoju kontrolu stavi pogranični pojas sa sirijske strane.

Ankara od 2011. godine podržava pobunjenike koji se bore protiv vlasti u Damasku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here