Youtube/Ihr Programm - BLEIBEN SIE ZUHAUSE !
Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober

Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober i ministarka turizma Elizabet Kestinger koče otvaranje granice prema Italiji i Sloveniji – prema Italiji zbog visokih brojeva zaraženih koronavirusom, a prema Sloveniji zbog otvorenosti ka Italiji.

– Italija je i dalje žarište, iako je u pojedinim regionima već bolje – kazao je Anšober dnevniku “Oberesterajhiše Nahrihten”.

On je istakao da je pristalica slobode putovanja, ali da treba ostati veoma obazriv kad je reč o Italiji.

Podsetio je da u Italiji trenutno ima 382 slučaja na 100.000 stanovnika.

Poređenja radi, ukazao je, u Hrvatskoj ima 55 zaraženih na 100.000 stanovnika, a u Sloveniji 70.

– Zbog toga ostaje na snazi uredba da je za ulazak u Austriju iz Italije potreban lekarski atest i negativan test na koronavirus – naglasio je Anšober.

I pored negativnih tonova iz Italije i Slovenije zbog stava Austrije, Anšober ne očekuje pogoršanje bilateralnih odnosa.

– Virološka situacija je najvažniji parametar – poručio je on.

Anšober kaže da razume da su argumeti Slovenije dobre brojke, ali dodaje da je činjenica da se preko Slovenije može veoma brzo doći do Italije.

Ministarka turizma Kestinger rekla je dnevniku “Tiroler Tagescajtung” da i dalje postoji zabrinutost zbog krivulje u Italiji.

Što se tiče otvaranja granice sa Slovenijom, ona kaže da Austrija nema ništa protiv otvaranja granica ukoliko u susednoj zemlji postoje male brojke.

Najavila je da će 15. juna Austrija otvoriti svoje granice prema Nemackoj, Švajcarskoj, kao i Češkom, Slovačkom i Mađarskom.

Italija i Slovenija proteklih dana oštro su napale zvaničan Beč zbog zadržavanja restrikcija u vezi sa slobodom putovanja.

Šef italijanske diplomatije Luiđi di Majo zatražio je novi početak zajedničkog turizma u Evropi od 15. juna, a Slovenija je tri dana nakon što je sredinom maja otvorila svoje granice za sve građane EU, zatvorila granice za Austrijance.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here