Tanjug

Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober istakao je danas da je maj mesec odluke u koronavirus krizi.

Podsetio je da je današnjim danom krenulo veće postepeno otvaranje sa ukidanjem slobode kretanja.

– Niko u Evropi još nema iskustvo s tim i čak i pojedine zemlje Azije su na tom putu imale velike teškoće – naglasio je Anšober u saopštenju.

Rekao je da bi, ako koraci otvaranja prođu bez većeg rasta infekcija, to bio odlučujući napredak ka povratku normalnosti.

– Apelujem zato na stanovništvo da ne potcenjuju virus – pozvao je ministar građane na samoodgovornost.

Prema aktuelnim podacima, u Austriji trenutno ima 1.862 aktivno obolelih, što je za 99 manje nego juče. Broj novih infekcija je u protekla 24 sata pao na pet odsto, čime je ispod proseka u protekla četiri dana.

Ministarstvo zdravlja navodi i da se na intenzivnoj nezi nalazi 124 pacijenta, što je za četiri manje nego prethodnog dana, od čega je najveći broj u bolnicama Donje Austrije (37). Što se broja umrlih tiče, on je dostigao 589.

– Ostvarili smo uspehe, ali nismo još pobedili. Kriza nažalost još nije okončana – naglašava Anšober.

Prema njegovim rečima, važno je da se u korona krizi poštuju osnovna pravila kao što je odstojanje od jednog metra prema drugim ljudima, te i mere higijene.

– Svako od nas je sada posebno odgovoran i deo rešenja. Svi zajedno odlučujemo našim ponašanjem kada ćemo se vratiti normalnosti – podvukao je Anšober.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here