Youtube/Ihr Programm - BLEIBEN SIE ZUHAUSE !
Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober

Austrija se nalazi na prekretnici da li će uslediti pozitivni ili negativni scenario po pitanju epidemiološke situacije, zbog čega je sada potrebnija nego ikada solidarnost celog društva, poručio je danas ministar zdravlja Rudolf Anšober.

Anšober je, na konferenciji za štampu posle sednice vlade, kazao da je Austrija aktuelno suočena sa jasnim rastom novoobolelih, ali i zabrinjavajućim rastom hospitalizovanih.

Rekao je da se pomerila prosečna starost pozitivno testiranih, koja je aktuelno na 35 godina, a u aprilu, poređenja radi, bila je 59 godina.

– Sada imamo mnogo mladih a poznato je da kod njih oboljenje prolazi mnogo blaže nego kod starijih – kazao je on dodajući da se po prvi put ponovo primećuje rast broja hospitalizovanih.

Ukazao je da se dnevni broj novozaraženih ne može porediti sa onim na početku epidemije, jer se danas sprovodi daleko više testova, samo u protekla 24 sata testirana je 15.331 osoba.

Anšober je rekao da je cilj ne postizanje određenog broja novozaraženih dnevno, već da ima što manje mrtvih i što manje teže obolelih.

Aktuelne prognoze, dodaje, su zabrinjavajuće.

– Dobili smo tri prognoze za period do 29. septembra. One se značajno razlikuju što pokazuje da se nalazimo u ključnoj fazi u kojoj odlučujemo kojim putem idemo. Prva prognoza, ona je pozitivna, polazi od toga da ostajemo na aktuelnom broju novoobolelih, a najnegativnija prognoza predviđa rast eksponencijalnog karaktera sa 1.500 novoobolelih dnevno – kazao je Anšober.

On je istakao da sada mora jasno i snažno da se reaguje kako bi se izbegla negativna prognoza.

– Svi moraju sada shvatiti ozbiljnost aktuelne situacije i preuzeti odgovornost – kazao je Anšober.

U razgovoru sa opštinama i gradovima ustanovljeno je, kako je preneo, da nisu žarišta velike manifestacije, jer su to skupovi sa konceptima prevencije, već privatne proslave.

Konstatovao je da su dnevni brojevi novoobolelih previsoki za aktuelno doba, kada je lepo vreme, jer tek predstoji doba kada se zatvaramo u prostorije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here