Antić: Energetski sistem stabilan, Srbija ima dovoljno gasa

0

Srbija u Banatskom dvoru ima gasa u vrednosti od 100 miliona dinara
 

Antić je rekao da je razlog za smanjenje isporuke gasa Srbiji to što je "Gasprom eksport" smanjio isporuke gasa i svim ostalim zemljama na ukrajinskoj trasi tranzita gasa, kao što su Poljska, Slovačka, Mađarska i BiH, ali i zbog dugova koje Srbija ima za isporučeni gas, a iznose 224 miliona dolara.

 

"Ni u jednom scenariju Srbija nema razloga za brigu i nećemo imati bilo kakvih problema u snabdevanju gasom, jer imamo siguran dugoročni ugovor sa `Gaspromom`, domaće količine gasa i dodatne uskladištene količine u Banatskom dvoru", istakao je Antić.

 

Dugovanja "Srbijagasu"

Antić je ocenio da je "Srbijagas" u nezahvalnoj situaciji i da se tom preduzeću duguje od 500 miliona do milijardu evra, a najviše duguju preduzeća u restruktusiranju, toplane i "Petrohemija" koja duguje 200 miliona evra.

"S druge strane, `Srbijagas` je u obavezi da redovno plaća i ispunjava obaveze prema stranim partnerima za isporučeni gas", istakao je Antić.

On je napomenuo da u Banatskom dvoru Srbija ima gasa u vrednosti od 100 miliona dinara (oko 840.000 evra), što daje dodatnu sigurnost, prenose beogradski mediji.

 

Antić je najavio da će tokom sledeće nedelje razgovarati sa ruskim partnerima o regulisanju dugova, a da će sutra napisati pismo ruskom ministru energetike Aleksandru Novaku, u kojem će ga zamoliti da se normalizuju isporuke gasa Srbiji i prije nego što bude postignut sporazum o regulisanju dugova za gas.

 

"Vlada Srbije će pronaći zajednički jezik sa ruskim partnerima i narednih sedam dana definisati dinamiku otplate dugova", rekao je Antić.

 

On je najavio da će do kraja godine "Srbijagas" isplatiti prvu tranšu od 100 miliona dolara duga "Gasprom eksportu" i to iz kredita koji će podići srpska kompanija, a za šta će Vlada Srbije u okviru rebalansa budžeta za ovu godinu dati neophodnu garanciju.

 

Manje gasa zbog Ukrajine?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here