Dvoje teniskih šampiona prkose godinama na Vimbldonu na kojem su finalisti, a u duelu sa Švajcarcem naš as i na braniku postignuća slavnog Australijanca, najstarijeg osvajača.

Švajcarski as Rodžer Federer, rođen 8. avgusta 1981, i njegova vršnjakinja Serena Vilijams, legendarna američka igračica, rođena 26. septembra, pišu istoriju na najčuvenijoj travi “belog sporta” i po svojoj starosnoj dobi. Oboje već i jesu najstariji vimbldonski pobednici u eri profesionalizma, od 1968, a u mečevima za krunu ovaj put mogu i da nadmaše ta dostignuća.

Mlađa od sestara Vilijams, recimo, postala je najstarija pobednica modernog doba na turnirima za grend slem još s trijumfom na Vimbldonu 2015. Rekorde je popravljala na Vimbldonu dogodine i na Australija openu 2017. U duelu s Rumunkom Simonom Halep (27) ima šansu da ode i dalje, a ulaskom u finale postala je s 37 godina i 291 danom i najstarija učesnica odlučujućeg meča na nekom od četiri najvrednija teniska takmičenja. Do tada znamenje je nosila slavna Martina Navratilova, kojoj je bilo 37 godina i 258 dana kada je igrala u finalu Vimbldona 1994 (izgubila od Končite Martinez iz Španije).

Federer je najstariji vimbldonski osvajač postao s titulom 2017, kada je u finalu preslišao Hrvata Marina Čilića. Imao je 35 godina i 342 dana. Pobedom u polufinalu protiv Španca Rafaela Nadala sada je drugi najstariji finalista Vimbldona, a treći ikada na grend slemu u profi eri.

Proslavljeni Australijanac Ken Rouzvel imao je 1974. 39 godina i 246 dana kao finalista Vimbldona i 39 godina i 310 dana u finalu Ju-Es opena. Oba meča je izgubio od Amerikanca Džimija Konorsa.

Zato će švajcarski as biti najstariji pobednik na turnirima za grend slem savlada li Novaka Đokovića u nedelju (15 časova). Naš as, u 33. letu života, u tom meču odluke čuva baš Rouzvelovo postignuće, koji je s 36 godina i 62 dana podigao trofej pred svojom publikom u Australiji 1972.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here