youtube.com/N1
Anto Nobilo

Ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo kaže da su fizički napadi na Srbe u Hrvatskoj, poput poslednjih kod Knina, posledica puzajuće fašizacije hrvatskog društva.

Anto Nobilo je rekao da napade vidi kao logičnu posledicu koketiranja političara sa NDH i relativizovanja ustaških zločin.

Političari, kaže, moraju da shvate da su oni odgovorni za ono što se desilo.

– Nije slučajno da se sada učestalo dešavaju napadi na Srbe, jer je to proizvod atmosfere u društvu. Ako legalizirate, u nekom obliku, u javnom prostoru, pozdrav ‘Za dom spremni’, onda morate biti ‘spremni‘ da uz ‘Za dom spremni‘ dobijete ono sve što ide uz taj poklič. A to je napad na nacionalne manjine, pokušaji tjeranja nacionalnih manjina, stavljanje Srba u status građana drugog reda – rekao je Nobilo za portal Radio Sarajevo.

“Hrvatska prigušila sve negativnosti pred ulazak u EU”

Ističe kako nije moguće rehabilitovati ustaštvo, a da se ne dobije sve što ide uz ustaštvo.

Na konstataciju novinara kako desni ekstremizam u Hrvatskoj eskalira, paradoksalno, nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju i NATO, te nakon što je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović ocenila da je uspela zemlju “izvući iz regiona”, Nobilo objašnjava da je Hrvatska u pristupnom procesu za ulazak u EU prigušila sve negativnosti kako bi zatvorili sva poglavlja i postala članica Unije.

Nakon što je postala deo EU, ne postoje mehanizmi kontrole, kaže ugledni advokat.

Očito je, dodaje Nobilo, kako su se neke stvari samo formalno radile kako bi se zadovoljio ulazak u EU, nije se suštinski na njima poradilo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here