EPA/MAXIM SHIPENKOV
Anatolij Antonov

Nastavljajući sa isporukama oružja Kijevu, Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici dramatično su se približili crvenoj liniji, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

– Pozivamo SAD i njihove saveznike da ne prelaze crvene linije kojima su se dramatično približili. Pozivamo ih da prestanu da pumpaju kijevski režim smrtonosnim oružjem. To će samo dovesti do novih žrtava i razaranja, do daljeg produžavanja sukoba – istakao je Antonov.

Ambasador je naglasio da se saopštenja Bele kuće o nameri da nastavi sa snabdevanjem Kijeva oružjem shvataju „kao još jedna potvrda činjenice da se Vašington učvršćuje u statusu učesnika u sukobu“.

– Slični postupci, isto kao i pomoć Kijevu pružanjem obaveštajnih podataka, instruktorima i navođenjem borbenih dejstava je put ka daljoj eskalaciji i povećanju rizika sukoba Rusije i NATO. Naročito jer Ukrajina koristi oružje za napade na civilnu infrastrukturu i stambene objekte – zaključio je Antonov.

Prethodno je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov izjavio za Sputnjik da zbog sve veće uključenosti Sjedinjenih Američkih Država i Evrope u sukob u Ukrajini, Rusija će morati da pređe na kontramere i upozorio na opasnost od nekontrolisane eskalacije.

Podsetimo, SAD i njihovi saveznici nastavljaju da snabdevaju Ukrajinu oružjem. Moskva je više puta saopštavala da isporuke zapadnog oružja samo produžavaju sukob, a transportna vozila koja prevoze oružje postaju zakonski cilj ruskih snaga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here