Zagrizi srpsko!

0
PKS/Jovanka Ćalina
Međunarodni sajam prehrambene industrije ANUGA

Međunarodni sajam prehrambene industrije ANUGA koji se od 9. do 13. oktobra održava u Kelnu velika je šansa za kompanije iz Srbije da promovišu svoju izvoznu ponudu, povežu se sa novim partnerima i distrubuterima i upoznaju sa najnovijim svetskim trendovima u industriji hrane.

Na ovoj svetskoj izložbi uz podršku Privredne komore Srbije (PKS) i Razvojne agencije Srbije (RAS) predstavlja se skoro 30 srpskih kompanija na dva nacionalna štanda jednom za proizvođače gotovih proizvoda i drugom na kome će biti predstavljeni smrznuti proizvodi.

– Anuga sajam, jedan je od onih na kojem morate biti prisutni ukoliko želite da pravite planove za budućnost. Tokom pet dana imamo priliku da svoj portfolio mlečnih proizvoda dodatno predstavimo najširoj globalnoj publici, jer u našim proizvodima sada već uživaju kupci na 15 svetskih tržišta, od Rusije, preko Evrope, do Sjedinjenih Američkih Država. Ono što primećujemo, kada su mlečni proizvodi u pitanju i što nas, kao relativno malu mlekaru u odnosu na evropske standarde, posebno ohrabruje jeste činjenica da je globalno tržište, odnosno potražnja, u porastu – ističe Vesna Mitrović, direktorka prodaje u Mlekari Šabac.

Poseta sajmu kao što je ANUGA, po njenim rečima, nije samo relevantna zbog sklapanja novih poslovnih partnerstava, već je i od neprocenjive vrednosti u domenu edukacije i usavršavanja.

– Biti deo atmosfere gde se prikazuju trendovi i promovišu inovacije u prehrambenoj industriji, zaista je velika inspiracija i izuzetna prilika za dalji razvoj i širenje poslovanja – od proizvodnje do prodaje gotovih proizvoda – dodaje Mitrović.

I kompaniji Friglo, čiji asortiman obuhvata duboko zamrznuto povrće i voće, kao izvozno orijentisanoj mladoj firmi, prilika za učešće na svakom velikom sajmu je dragocena.

– Zahvaljujući Privrednoj komori Srbije Friglo i ove godine nastupa na sajmu Anuga u Kelnu. Svi naši dosadašnji nastupi su rezultirali novim ugovorima i povećanjem plasmana srpskih proizvoda na inostranim tržištima i verujemo da ni ova godina neće biti izuzetak. Drago nam je da uz podršku PKS i RAS imamo mogućnost da učestvujemo na značajnim prehrambenim sajmovima u inostranstvu i prezentujemo naše proizvode i potencijalnim kupcima uživo objasnimo ceo postupak proizvodnje i potencijal naše fabrike, što nam umnogome olakšava ostvarivanje novih poslovnih kontakata. Već imamo dogovorene sastanke sa postojećim i potencijalnim saradnicima, a upravo je sajam mesto na kom se takvi konktakti sasvim sponatano ostvaruju i otvaraju neke nove mogućnosti za rast i razvoj – rekao je Igor Cvetković, komercijalni direktor kompanije Friglo.

Za Fabriku dečje hrane (BFF), kao novog proizvođača, takođe je veoma je važno da se predstavi na ovakvoj izložbi i ponudi svoje proizvode potencijalnim partnerima na novim tržištima.

– Pored dogovorenih poseta naših partnera očekujemo da se ovde sretnemo i sa predstavnicima distributera i retailer-a sa tržišta na koja planiramo da plasiramo naše brendove u sledećoj fazi ekspanzije. Sa druge strane, ANUGA je mesto na kome se predstavljaju najnovija tehnološka dostignuća u prehrambenoj industriji, novi kreativni koncepti i mnoštvo inovativnih proizvoda. Sajam ćemo iskoristiti i za diskusije o budućim pravcima razvoja i partnerstvima u razvoju novih proizvoda – navodi Vukašin Cicmil, direktor razvoja u BFF.

Pred posetiocima sajma u Kelnu je širok asortiman proizvoda iz Srbije počev od meda, džemova i slatkiša, preko sokova, vina i rakija do čuvenog srpskog ajvara, sušenog i liofilizovanog voća, dečije hrane i mlečnih proizvoda.

Na Nacionalnom štandu gotovih proizvoda izlaže 14 naših firmi: CMANA, Krnjevo; ZDRAVO ORGANIK, Selenča; INTERFOOD 60, Čačak; NATURA GUSTO, Paraćin; BG PRODUKT 1996, Kruševac; MLEKARA ŠABAC; BUDIMKA, Požega; VAN DRUNEN FARMS EUROPA, Banatsko Karađorđevo; SANUM PER FRUCTUS, Kragujevac; VINO KALEM, Velika Drenova; FABRIKA DEČIJE HRANE, Dobanovci; FLAMA FRUCTIS, Jazak; MEDELA, Vrbas; TISACOOP, Kanjiža. Na drugom nacionalnom štandu predstaviće se 13 kompanija sa asortimanom smrznutog voća i povrća: PIK BEČEJ; FRIKOM, Beograd; ITN GRUP, Zemun; VOĆAR, Svilajnac; MASTER FRUIT, Beograd; MASLI, Leskovac; FRIGLO, Sutjeska; FRIGO-PAUN, Požega; EURO FRIGO, Požega; LAKI, Arilje; SWEET HOUSE EXCLUSIVE, Sopot; MIRAX AGRAR, Beograd; BMN MALINAS, Požega.

Manje šećera, manje veštačkih sastojaka, zamenska mesa i alternativni proteini, super hrana, bez glutena, korišćenje drevnih žitarica i više biljnih i prirodnih aroma, samo su neki od trendova o kojima će se više čuti na sajmu u Kelnu.

ANUGA je najveći svetski međunarodni sajam prehrambene industrije i najznačajniji za sve proizvođače i izvoznike hrane širom sveta. Održava se svake druge godine u Kelnu, u sajamskom prostoru KELN MESE (Koelnmesse GmbH) površine 284.000m². U 2019. godini 7.972 izlagača iz više od 100 zemalja predstavilo je svoje proizvode pred više od 170.000 posetilaca iz 200 zemalja sveta. Sajam čini deset tematskih celina odvojenih po paviljonima – gotovi proizvodi, mleko i mlečni proizvodi, smrznuti proizvodi, meso i mesne prerađevine, alkoholna i bezalkoholna pića, topli napici, pekarski proizvodi, organski proizvodi i anuga kulinarski koncept.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here