Tanjug
Kosovska Mitrovica

Asošijejted Pres je izvestio večeras da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio savet od ruskog kolege Vladimira Putina kako da se suprotstavi nasilju i agresiji Prištine protiv Srba što bi, kako ocenjuje američka agencija, moglo da zakoplikuje pokušaje Zapada da pronađe mirno rešenje za krizu na Balkanu.

“Uključivanje Rusije u konflikt Srbije i Kosova moglo bi da zakomplikuje napore pod pokroviteljstvom EU da se pronađe mirno rešenje i zaustavi proklamovane ciljeve obe zemlje za članstvo”, tvrdi AP u tekstu o današnjem telefonskom razgovoru Vučića i Putina.

Beograd i Priština, napominje agencija, moraju da normalizuju odnose kako bi se pridužili EU.

“Iako Srbija zvanično traži članstvo u EU, u poslednje vreme razvija bliske političke i vojne odnose s Rusijom”, navodi AP.

U izveštaju o razgovoru Vučića i Putina, američka agencija primećuje da u saopštenju Vučićevog kabineta o sastanku nije navedeno da li je Putin ponudio neki određen savet, ali navodi da je Vučić rekao kasnije na televiziji da je posle razgovora zaključio da Srbija može da računa na “najveću i najznačajniju pomoć Ruske Federacije”.

Podsećajući da su vojnici NATO stacionirani na Kosovu od 1999. godine, AP upozorava da bi “vojno angažovanje Srbije na Kosovu stvorilo veliku krizu sa Zapadom, posebno ako ukoliko postoji indirektna podrška Rusije”.

Agencija podseća i da Rusija podržava “pretenzije Srbije” nad Kosovom, dok su SAD i većina zapadnih zemalja priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, te tvrdi da Rusija pokušava da proširi svoj uticaj na Balkanu “uglavnom preko svog tradicionalnog slovenskog saveznika Srbije”.

Podseća i na incidente u Kosovskoj Mitrovici od pre dva dana, kada je uhapšen direktor Kancelarije za Kim Marko Ðurić, navodeći da su ti incidenti “razbesneli Srbiju i kosovske Srbe”.

“Incident je, takođe, izazvao strahove o obnavljanju nestabilnosti u regionu”, dodaje AP uz tvrdnju da SAD i EU pokušavaju da pomognu u rešavanju sporova, koji proističu iz ratova na Balkanu 1990-ih.

Izvor:
Vestionline, Tanjug

1 COMMENT

  1. Da da daa, mirno resenje upasti u tvoju kucu i reci da je sve njihovo a ti klimnes glavom ko magarac….treba Rusiju sto prije pozvati i da se zavrsi ovaj zirkus sa zapada

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here