youtube.com/STUDENICA ONLINE - Gradačka banja (Očna voda)
Etno selo Gradačka banja

Etno selo Gradačka banja nalazi se u selu Gradac u centralnom delu Srbije na obroncima planine Golije u neoposrednoj blizini manastira Gradac. Selo Gradac prostire se u gornjem slivu reke Brvenice koja nastaje u centru sela gde se spajaju Grabovička i Kruševička reka.

U blizini su i manastiri Žiča, Studenica, Stara Pavlica, Nova Pavlica, Banjska, kao i tvrđave Maglič, Brvenik i Zvečan.

Etno selo je u vlasništvu poljoprivrednih gazdinstava Jovanović i Radivojević iz Gradca. Sastoji se od jedinstveno uređenog parka sa dva centralna objekta vodenice sa dva apartmana. U sastavu izletišta je i izvor lekovite očne vode koji pomaže u lečenju nekih očnih bolesti a blagotvorno deluje i na organe za varenje.

Narod se uzda u priču da je kraljica Jelena Anžujska, potonja monahinja Jelisaveta, “očnom vodom” izlečila slepilo jednog svog sina, pa je u znak zahvalnosti Bogorodici, na brdu iznad izvora, izgradila manastir Gradac.

Pecanje soma

Poseban kuriozitet parka je jedinstven prirodni vodopad, pastrmski ribnjak, kao i jezero u kome gosti mogu uživati u pecanju soma, smuđa i šarana. Na obali jezera napravljene su i dve vodenice čije klepetanje dočarava potpuni ambijent prošlih vremena.

Izvor:
Vestionline

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime