Tanjug

Ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević izjavila da Vlada apeluje da i zaposleni u privatnom sektoru dobijaju 100 zarade ako su odsutni zbog koronavirusa.

Ona je podsetila da je u arpilu Vlada donela zaključak u kojima se preporučuje poslodavcima da se izmene opšta akta ugovora o radu i da svi koji su odsutni zbog koronavirusa dobiju puni iznos od 100 odsto. Međutim, kako je dodala, to je na nivou preporuke.

– Gotovo svi poslodavci iz javnih preduzeća su to ispoštovali promenili kolektivne ugovore, njihovi zaposleni primaju 100 odsto zaradu – rekla je ona za TV Prva.

Prema njenim rečima, na nedeljnom nivou dobijaju informacije da to nije tako u nekim ustanovama iz privatnog sektora, kod nekih poslodavaca, te da ti zaposleni primaju 65 odsto zarade.

– Ne rade ništa nelegalno, samo što Vlada apeluje na sve njih da pronađu način da i ti zaposleni prime 100 odsto – rekla je Kisić Tepavčević.

1 COMMENT

  1. Čim osetim pritisak države na firmu zatvaram firmu. Ako se posle korone poveća pritisak na privatni sektor opet zatvaram firmu…Sada su nam stigle neke green takse sa mesečnim obračunom povećala se voda,infostan,struja,povećale se minimalne plate kao da napredujemo tokom ove pošasti a mi privatnici gledamo da obezbedimo budžetu našim urednim mesečnim plaćanjem funkcionisanje zdravstva,školstva i policije. Nisam čuo predlog od političara da će npr. svojom jednom mesečnom platom da pojačaju budžet i davanja za zdravstvo.n Samo su u stanju da kažu da i oni plaćaju porez na svoju platu, ali ne zaboravimo da i taj njihov porez na platu ide iz budžeta a ne iz realnih prihoda kao kod nas malih privatnika jer ja ne mogu sebi dati platu 100000-200000 din pošto za istu moram da platim porez,staž,socijalno iz realnih izvora i to kolika plata tolike dadžbine državi. Neko bi rekao; pa “sebi” plaćaš penziono i socijalno, a zaboravljaju da ako sam ja bolestan onda “nema prihoda ni meni ni državi” stoga zaboravite kao privatnik zdravstveno osiguranje i to je čist ćar državi . Privatnik ga plaća a kad mu treba lekar nema vremena da se bakće s izabranim lekarom i čekanjem 2 meseca na spec. pregled već ide i plati privatan pregled. O penzijama nije potrebno raspravljati čim su spojili fondove opljačkali su jedini realni penzioni fond tj fond privatnika .Stoga ništa i od penzija. Toliko od radnika,gazde,privatnika i poslodavca svih MENE/nas/.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here