Lična arhiva
Koreograf Stanko Dimitrijević sa članovima ansambla u Sidneju

Folklorni ansambl “Ravna Gora“ iz Boniriga imao je privilegiju da svojim nastupom prošle subote zatvori Festival ćirilice, koji je održan u Kongresnoj dvorani u Sidneju, u organizaciji bugarskog društva “Rodina”.

Mladi igrači iz Srpskog centra u potpunosti su opravdali poverenje domaćina i besprekornim izvođenjem nove koreografije izmamili su buran aplauz publike.

– Dočekani smo na najlepši mogući način, uz toplu dobrodošlicu domaćina iz bugarske zajednice. Predstavili smo se novom koreografijom koju do sada nismo igrali na nastupima. Reč je o igrama iz Negotinske krajine, koreografa Desanke Dese Đorđević. Aplauzi i ovacije publike najbolje govore o tome da se naš ansambl predstavio u najboljem mogućem svetlu – kaže za “Vesti” Stanko Dimitrijević, koreograf “Ravne Gore“.

Na Festivalu ćirilice su pored folkloraša iz Boniriga učestvovali predstavnici drugih evropskih naroda koji pišu ćirilicom. Tako su se na jednom mestu okupila kulturno-umetnička društva bugarske, ruske, slovačke, makedonske i ukrajinske zajednice Sidneja.

– Čitav događaj je bio izuzetno lep, imali smo priliku da se sretnemo s ansamblima drugih etničkih zajednica, da vidimo kako oni rade i da razmenimo iskustva. Za sve nas u “Ravnoj Gori“ je velika stvar što smo se posle duže vremena i prinudne pauze zbog pandemije ponovo vratili u nošnje i opanke. Tako da smo vrlo rado prihvatili poziv koji je stigao od “Rodine” iz Sidneja da se pridružimo predstavnicima drugih slovenskih naroda na Festivalu ćirilice, odnosno na “Ćirililnom koncertu” kojim je završena ova svečanost koja se održavala tokom protekla dva vikenda u centru Sidneja – kaže Dimitrijević.
“Ravna Gora“ je nedavno imala i prvi veliki nastup posle pauze, i to u svojoj kući u Bonirigu.

– Igrali smo na Uskršnjoj zabavi u našem klubu u Bonirigu i tom prilikom su učestvovali svi naši ansambli. Sala je bila puna, imali smo sjajan odziv publike i u prisustvu mnogobrojnih roditelja i dece upriličen je zaista divan ambijent.

Ansambl Ravna Gora sa folklorašima iz ruske, bugarske i slovačke zajednice

Kako kaže koreograf Stanko Dimitrijević, pozivi za gostovanja već stižu na adresu “Ravne Gore“ i svi članovi se raduju što će ponovo biti u prilici da putuju po Australiji i da igraju na festivalima i drugim manifestacijama.

Ipak, za sada su u fokusu pre svega događaji kod kuće. Ravnogorce čeka zajednički koncert sa KUD “Karađorđe“ iz Liverpula, a zatim i veliki događaji u Bonirigu.

– U planu je najpre Vidovdanska akademija, a vrhunac ove godine će biti 35. Folklorni festival u našem centru u Bonirigu, koji će biti održan od 6. do 8. avgusta. Očekujemo veliki broj grupa i ansambala iz Australije i siguran sam da ćemo svi zajedno prirediti nezaboravan događaj za celu srpsku zajednicu – kaže Stanko.

Kako kažu u Bonirigu, pozivnice za tradicionalni Folklorni festival otišle su na adrese širom kontinenta, srpskim folklornim društvima iz Perta, Adelajda, Melburna, Kanbere i Brizbejna.

Očekuje se da većina pozvanih dođe početkom avgusta na zapad Sidneja, kako bi svi zajedno uveličali događaj koji prošle godine nije mogao da bude organizovan zbog restriktivnih mera.

U nadi da se ove godine neće ponoviti nešto slično, u Bonirigu najavljuju spektakularan i nezaboravan trodnevni događaj, koji po običaju okuplja na hiljade naših ljudi

Zahvalnica na srpskom

Ansambl “Ravna Gora“ je po završetku Festivala ćirilice, pored simpatija i aplauza publike, dobio i specijalnu povelju u znak zahvalnosti za učešće na ovom sveslovenskom događaju.

Prijatelji iz bugarske “Rodine” mislili su na svaki detalj, pa je poruka ispisana na engleskom i srpskom jeziku.

“Zahvaljujemo vam se za vaš trud i podršku da Festival ćirilice napravite sjajnim događajem. Hvala vam u ime Rodine Sidnej”, stoji u povelji.

Zahvalnica organizatora

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here