D. Pašić
Svetosavska himna: Učenici veronauke i Marija Simić (bela marama)

Na Savindan je u hramu Svetog oca Vasilija Ostroškog u Lincu služeno večernje, a u nastavku je priređen svetosavski program uz podelu paketića. Sve je počelo izvođenjem Himne Svetom Savi pod dirigentskom palicom Marije Simić, članice parohijskog hora. Deca su poput slavuja otpevala himnu posvećenu najznačajnijem srpskom prosvetitelju.

Protojerej stavrofor Dragan Mićić zahvalio je deci i veroučiteljima na bogatom programu koji su pripremili i čestitao vernicima Savindan. Pre recitacija učenika veronauke i srpskog jeziika, đakon Nemanja Mićić je besedio o velikom srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

Pred prepunim hramom deca su u nastavku recitovala o zaštitniku školstva u Srbiji. Bilo je milina slušati i gledati predivne učenike kako su se pripremili za ovaj dan. Posebno je program ulepšala osmogodišnja Katarina Bogićević koja je na fruli izvela “Himnu Svetom Savi” i recitovala o najvećem svecu. Ponosni roditelji, bake, deke i rođaci su brojnim aplauzima nagradili recitatore.

Katarina Bogićević
Slavski kolač lomljen posle liturgije
Recitatori imali podršku brojnih parohijana

‘Veroučitelji, Željka Tordorović i đakon Đorđije Mićić kao i učiteljica srpskog jezika Milana Vučić su u potpunosti ispunili očekivanja prisutnih. Bilo je tu puno recitacija, a i pun hram male dece. Na kraju kao i niz godina do sada Crkvena opština Linc je obezbedila svetosavske paketiće, tako da su najmlađi sa osmehom na licima napustili prelepu bogomolju u gradu na Dunavu.

Domaćini slave

U prepodnevnim satima je u hramu služena liturgija i prerezan slavski kolač. Ovogodišnji slavski domaćin je bila Vinka Matić koja je četvrtinu kolača predala Čedi i Bosi Mijatović, koji su se prijavili da budu kumovi slave sledeće godine.