Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Da li ste znali da mnoge veb aplikacije prikupljaju vaše podatke sa geografske lokacije od trenutka kada se probudite? Bivši zaposleni kompanije Epl pronašli su rešenje za okončanje ove digitalne špijunaže…

Ako ste korisnik IOS-a, imamo dobre vesti za vas: Imate priliku da vidite koje aplikacije prikupljaju vaše privatne podatke.

Neobična aplikacija koju su nazvali “Lockdown” i koju su osmislila dva bivša Eplova zaposlena – Džoni Lin i Raul Devan – pokrenuta je prošlog jula i već ima više od 100.000 korisnika. Pored toga, ona je već blokirala više od milijardu takozvanih pratilaca, ili tragača podataka.

Ali kako funkcioniše ova aplikacija otvorenog koda? Ona koristi Eplovu virtuelnu privatnu mrežu. Istovremeno, za razliku od drugih sličnih aplikacija, ona ne prikuplja zapise o korisničkim podacima.

“Nemamo pristup tim podacima”, navodi Raul Devan u intervjuu za Forbs.

S druge strane, Džoni Lin je objasnio da mnoge aplikacije koje svakodnevno koristimo “tiho prikupljaju” naše podatke, nakon čega se šalju reklamnim kompanijama, agentima za podatke ili analitičkim službama. Na taj način oni stvaraju profil svakog korisnika, koji uključuje i neke intimnije detalje, poput vremena u kome se obično probude ili čak i njihova omiljena jela. Lin je takođe naglasila da pratioci utiču na performanse vašeg uređaja.

“Desetine pratilaca koji stalno šalju rezultate stvara probleme kao što su pražnjenje baterije, porast upotrebe podataka, a mobilni postaje sporiji”, zaključila je Lin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here