Apoteke prodavale falsifikovan lek za potenciju

0

 Krivične prijave podnete protiv sedam vlasnica apoteka
 

Kako je navedeno, inspektori su predali Agenciji za lekove i medicinska sredstva uzorke leka "cialis" radi vanredne kontrole, a kontaktirano je i predstavništvo proizvođača "Eli Lili" u Beogradu koji je potvrdio da je u zemljama u okruženju uočen falsifikat leka "cialis" film tablete 4×20 mg, serije 05668, kao i da su falsifikatori koristili ovaj serijski broj uz promenu podataka o roku trajanja.

 

“Cialis” je pilula koja leči erektilne poremećaje. Nazivaju je “super viagra”, odnosno, “vikend pilula”, jer deluje još duže od svojih prethodnica-punih 36 sati.

 

Inspekcija za lekove i medicinska sredstva pokrenula je postupak za privredni prestup protiv Zdravstvene ustanove, apoteke "Tijana MM" u Zemunu, i prekršajne prijave protiv apoteka "A – farm" i "Erna farm" u Novom Pazaru, "Eskulap" u Petrovaradinu, "Lina Pharm" u Tutinu i "Vita", Feketić, u kojima je pronađen falsifikat leka "cialis", saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

 

U saopštenju se navodi da je kontrolom prometa lekova u saradnji sa inspektorima Ministarstva zdravlja, ustanovljeno da se u tim apotekama izdaju lekovi i medicinska sredstva koje nije pregledala Agencija za lekove i medicinska sredstva.

 

Isto tako, kontrolom je ustanovljeno i da se u ovim apotekama izdaju lekovi i medicinska sredstva kojima je istekao rok upotrebe, navodi se u saopštenju Policijske uprave u Novom Pazaru.

Inspekcija je takođe podnela prijave za povredu profesionalne dužnosti protiv odgovornih farmaceuta u ovim apotekama Sudu časti Farmaceutske komore Srbije i sa ovim slučajem upoznala Ministarstvo unutrašnjih poslova, navedeno je u saopštenju.

 

Krivične prijave protiv odgovornih u osam apoteka

 

Novopazarska policija podnela je krivične prijave protiv odgovornih u sedam apoteka u Novom Pazaru i jednoj u Tutinu zbog sumnje da su izdavali lekove koji nisu laboratorijski kontrolisani, kao i lekove kojima je istekao rok upotrebe, saopštila je danas Policijska uprava u Novom Pazaru.

 

Krivične prijave podnete su protiv Azre Š. (49), Alme Š. (33), Ervina G. (37), Ajše D. (47), Muamere L. (36), Irme K. (20) i Melite J. (37) iz Novog Pazara i Sanele M. (32) iz Tutina. One su odgovorna lica apoteka "A-farm", "Ernafarm", "Valeofarm", "Remedia", "Ličina 1", "Ličina 2" i "Galafarm" u Novom Pazaru i u apoteci "Linafarm" u Tutinu.

Uhapšene su osumnjičene da su izvršile krivična dela proizvodnja i stavljanje u promet štetnih proizvoda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here