Arapske zemlje da prestanu finansiraje sunitskih boraca

0

 

ISIL postao pretnja za ceo svet: Džon Keri
 

Keri, koji je danas doputovao u iznenadnu posetu Egiptu, posle sastanka sa predsednikom te zemlje Abdel-Fatahom el Sisijem, rekao je da je Islamska država Iraka i Levanta postala pretnja za ceo Bliski istok, a možda i šire.

 

"Ovo je kritični momenat. Islamska država Iraka i Levanta pretnja je ne samo po Irak, već i po ceo region", poručio je Keri.

 

Agencija AP navodi da SAD traže načina da sarađuju sa bliskoistočnim zemljama, od kojih većinu predvode sunitske vlade, kako bi sprečila dalje jačanje sunitskih ekstremista.

 

Neki zvaničnici u SAD i na Bliskom istoku smatraju da bi irački premijer Nuri el Maliki trebalo da podnese ostavku kako bi irački suniti poverovali da će šiitska vlada u Bagdadu uopšte imati u vidu njihove zahteve.

 

El Maliki, međutim, nije pokazao ni u naznakama da je spreman da odstupi sa funkcije, a njegova politička partija osvojila je većinu glasova na nacionalnim izborima u aprilu.

 

I Keri i egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri ocenili su da je na Iračanima da odluče o svojim liderima, ali su istovremeno naveli da Bagdad mora da oformi inkluzivnu vladu, ukoliko želi da stane na put nasilju.

 

Šukri je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Kerijem rekao da je Egipat zabrinut zbog efekata koje bi prelivanje nasilja iz Iraka moglo imati na njegove arapske susede.

 

On je dodao da Egipat želi da sarađuje sa drugim zemljama kako bi pomogao iračkom narodu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here