pixabay.com
Vatikan

“Tačan broj žrtava koncentracionog logora NDH u Jasenovcu biće jedino moguće utvrditi ako se jednog dana desi čudo i Vatikan potpuno otvori za javnost svoje arhive iz tog vremena”, izjavio je istoričar Vladimir Umeljić.

– I dalje smatram da mi, nažalost, ne znamo taj broj, jer je veliki deo dokumentacije uništen u Brozovo vreme, kako bi se taj genocid prikrio… U Jasenovcu se broj žrtava meri stotinama hiljada, to je sigurno – rekao je za “Večernje novosti” Umeljić, naučnik, teolog i istoričar iz Nemačke.

Na pitanje lista da li očekuje da se čudo zaista i dogodi na proleće, za kada je najavljeno otvaranje vatikanske arhive iz vremena pape Pija Dvanaestog, Umeljić je rekao da je ubeđen da Vatikan neće potpuno otvoriti arhive.

– Baciće “nekoliko kockica”, ali selekcija će biti izvršena pre nego što dođe do pompeznog otvaranja arhiva – smatra istoričar.

List piše da je Umeljić, koji je posvetio decenije istraživanju fenomena genocida nad Srbima, osmislio termin “srbocid”, koji se od 2005. godine citira u naučnim krugovima, ali kod nas još nije dovoljno prihvaćen.

– Srbocid je zločin genocida koji je NDH od 1941. do 1945. počinio nad Srbima. U svojoj knjizi “Srbi i genocidni 20. vek” potvrdio sam srbocid dokumentima Vermahta i obaveštajnih službi i iz diplomatskih izvora Hitlerove Nemačke, tadašnjih saveznika NDH. Srbocid je “terminus tehnikus” smišljen radi brzog prepoznavanja tog zločina. Jevreji imaju termin Holokaust, kod Roma imamo porajmos – dodao je.

Na pitanje da prokomentariše reviziju istorije koja je u zamahu u Hrvatskoj, pogotovo kada je reč o zločinima NDH, Umeljić kaže da se ne treba spuštati na nivo aktuelnih hrvatskih istoričara.

– To što oni rade su notorne laži i frazeološko isprazno iživljavanje. Dokle god argumenti stoje na našoj strani, kad-tad će istina prodreti u svet – kaže istoričar.

3 COMMENTS

  1. Suština je u tome da se Vatikan i Rimokatolička crkva stave u istorijski kontekst genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u II sv ratu.

  2. „Točan broj žrtava koncentracionog logora NDH u Jasenovcu biće jedino moguće utvrditi ako se jednog dana desi čudo i Beograd potpuno otvori za javnost svoje arhive iz tog vremena“, izjavio je…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here