EPA

Ekspert za integracione procese Dritero Arifi kaže da to što pet zemalja članica Evropske unije ne priznaje Kosovo praktično čini nemogućim zahtev za status kandidata za članstvo u EU.

– Svaka zemlja koja ima sporazum sa Evropskom unijom, kao što je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ima pravo da aplicira za status zemlje kandidata, ali se prihvatanje te zemlje vrši samo jednoglasno, što znači da 27 zemalja članica mora da kaže “da”, a Kosovo to praktično ne može da postigne, jer pet zemalja EU ne priznaje Kosovo – kaže Arifi.

Arifi ističe da Kosovo ništa ne gubi ako se prijavi, ali da neće dobiti odgovor.

– Kosovo je spremno da podnese zahtev, ali neće dobiti odgovor jer je potrebna jednoglasnost unutar Evropskog saveta da bi država bila pozvana za status zemlje kandidata. Ne, u ovom slučaju ne gubite ništa, ali oni jednostavno ne odgovaraju – naveo je Arifi.

Još jedan stručnjak za integracione procese Agron Hoti, takođe izražava sumnju da nešto može da se desi po tom pitanju.

– Kosovo mora formalno da aplicira za članstvo, a onda oni razmatraju ovu aplikaciju. Prvo Kosovo treba da postane zemlja kandidat, pa onda da se otvore pregovori, ali nisam baš optimista – rekao je Hoti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here