Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu

Arno Gujon, v.d. direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, boravi 19. i 20. decembra 2020. godine u svojoj prvoj službenoj poseti Sloveniji.

U sklopu obeležavanja velikog srpskog verskog praznika Svetog Nikole i podrške novootvorenim dopunskim školama srpskog jezika u Sloveniji u prostorijama Ambasade Republike Srbije u Ljubljani, Arno Gujon istakao je: „Zadovoljstvo mi je što sam svoju prvu zvaničnu posetu započeo na dan jedne od najvećih srpskih slava Svetog Nikole, koju pravoslavci širom sveta obeležavaju. Kada sam prihvatio mesto direktora, želeo sam da jedna od prvih aktivnosti bude obilazak dopunskih škola i unapređenje nastave srpskog jezika u vidu donacije udžbenika. Ovom prilikom obezbedili smo 1.500 udžbenika i kompleta lektire za osnovnu školu. Mi smo tu da pomognemo i pokažemo brigu države Srbije prema svakom pripadniku srpskog naroda ma gde se on nalazio, pre svega počevši od najmlađih koji predstavljaju našu budućnost. Ovo je nastavak akcije koju Uprava dugi niz godina sprovodi i dobar je način za očuvanje ćiričnog pisma.”

U prostorijama Ambasade Republike Srbije u Ljubljani, v.d. direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Arno Gujon održao je onlajn čas u digitalnoj učionici, uz prisustvo nastavnika dopunskih škola. Tokom časa, Gujon je na pristupačan način deci ispričao kako je on naučio srpski jezik.

Rad dopunske škole srpskog jezika u Sloveniji, otpočeo je školske 2020/2021. godine. Projekat dopunske nastave srpskog jezika u Sloveniji realizovan je zajedničkim naporima nadležnih institucija Republike Srbije, više srpskih udruženja u Sloveniji, sveštenika SPC, brojnih pojedinaca i zainteresovanih roditelja. Do sada je formirano 60 nastavnih grupa sa 817 učenika.

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, na osnovu godišnjeg plana rada sprovodi nabavku i distribuciju udžbenika namenjenih dopunskim školama srpskog jezika u regionu i dijaspori. U toku 2020. godine, distribuirano je preko 4.000 udžbenika i edukativnih publikacija na srpskom jeziku za potrebe dopunske nastave srpskog jezika u inostranstvu.

Tokom posete, Arno Gujon je održao sastanak sa Zoranom Vlatković, ambasadorkom RS u Republici Sloveniji i obišao pravoslavni hram Sv. Ćirila i Metodija, Parohijski dom u Ljubljani u pratnji starešine hrama, sveštenika Aleksandra Obradovića.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here