Artemije na saslušanju po odluci Sinoda

0

U saopštenju se navodi da je reč o odlukama donetim na sednici Sinoda 5. februara, jednoj od prvih koje su održane nakon ustoličenja patrijarha Irineja.

 

Episkop raško-prizrenski Artemije

 

Episkop Artemije je, kako se navodi, izaslanicima uručio pisanu izjavu, "datu u punoj spremnosti da se štite u muci rođena i odana duhovna čeda, koristeći pravo arhijereja i duhovnika pri određivanju stepena pripadajućeg mu klira".

 

Sporovi traju već tri godine

 

Sporovi u raško-prizrenskoj eparhiji traju već tri godine jer se episkop Artemije i vikarni episkop Teodosije sukobljavaju oko pitanja obnove manastira srušenih i ostećenih u pogromu 2004. godine.

U saopštenju se, uz konstataciju da nije na odmet podsetiti, citira vladikin odgovor iz nedavnog intervjua u kome on "interesovanje pojedinih zapadnih ambasada za eventualna personalna rešenja na čelu eparhije" ocenjuje kao "nedopustivo mešanje sila ovoga sveta u život Crkve" i izražava nadu da "takvo njihovo interesovanje neće naći oslonca i podrške u krilu SPC".

 

Tanjugu je u eparhiji rečeno da odluka Sinoda o saslušanju ne precizira kojim povodom je ona doneta i na šta se precizno odnosi.

 

U patrijaršiji, međutim, nije bilo moguće dobiti bilo kakvo objašnjenje povodom odluke Sinoda od 5. februara.

 

Kako je navedeno u saopštenju, u eparhiju je došlo pet izaslanika Sinoda, među kojima su dvojica vladika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here