Artemije optužio Teodosija, naljutio crkvu i dobio “otkaz”

0

 

Vladika Artemije

 

 

Samo dan pre nego što je doneta odluka o slanju komisije u Gračanicu, dakle, 4. februara, vladika Artemije je svom pomoćniku, vikarnom episkopu Teodosiju koji je iguman manastira Dečani, uputio pismo, čiji faksimil i sadržaj prenosimo u celosti. Pismo je overeno pečatom i potpisom episkopa raško-prizrenskog Artemija.

 

Pravoslavni episkop
Eparhije raško-prizrenske
i kosovsko metohijske
Br. 40
04.02.2010; Prizren -Gračanica

 

NjEGOVOM PREOSVEŠTENSTVU
EPISKOPU LIPLjANSKOM G.
GOSPODINU TEODOSIJU
MANASTIR DEČANI

 

Vaše Preosveštenstvo,

 

Ceneći Vašu kako je nazvaste "ličnu ispovest” koju Nam saopštiste nedavnim obraćanjem (akt br. 8, 28. januar 2010.), a već dugo se zalažući da iz Naše Eparhije iskorenimo, kako Vi rekoste neprihvatljiva ponašanja, saopštavamo Vam sledeće.

 

Duboko uvereni da će svako dati najbolji doprinos upravo ličnim činjenjem, u kontekstu poslatog Nam dopisa, očekujemo od Vas odgovore a ne savete. Naime, Vi niste u poziciji da Nam dajete savete već ste pre svega u obavezi da Nam pružate odgovore.

 

Odgovori na mnogo puta postavljena pitanja, Vaše Preosveštenstvo, to je ono što će biti Vaš najveći doprinos miru i ljubavi u Našoj raspetoj Eparhiji. Davanjem tih odgovora nesumnjivo je da ćete pokazati sinovsku odanost, kojom obraćanje započinjete, te ublažiti i svoju zabrinutost i bol, koju, kako rekoste da osećate, jer samo poštovanjem svoga nadležnog Arhijereja zaslužićete i poštovanje drugih prema sebi.

 

Na primer, tražili smo da Nam dostavite na uvid svu dokumentaciju o primljenim od bilo koga sredstvima i njihovom utrošku tokom 2008. godine, najkasnije do 31. januara 2009. godine (akt br. 1161 od 20.12.2008) i na isto Vas podsetili drugim aktom (akt br. 134 od 4.3.2009. godine), ali odgovor nikakav nikada nije stigao.

 

Ili, mnogo je potvrda o tome da ugovarate velike investicione poslove za manastir Dečane, bez obzira na Naše upozorenje da isto ne možete činiti bez Našeg blagoslova, zašta smo Vam tražili obrazloženje (akt br. 134 od 4.3.2009). i o čemu odgovor nikakav nikada nije stigao.

 

Ili, kao što tražismo da naložite epitimiju radi duhovnog oporavka i isceljenja, monahu manastira gde ste postavljeni za igumana, koji je budući na poslušanju u Našoj Episkopiji tajno kopirao i iznosio dokumenta iz Naše arhive, dostavljajući ih Vama (akt br. 61 od 30.1.2009), i da Nas o naloženoj epitimiji zvanično obavestite, odgovor nikakav nikada nije stigao.

 

Ili, činjenica da je u manastiru čiji ste iguman, od strane trojice monaha, u Vašem prisustvu, sve ukazuje i sa Vašim blagoslovom, fizički zlostavljan, Vaš sabrat a Naš cenjeni saradnik, arhimandrit Simeon (Naša zvanična beleška „Pobuna u manastiru Visoki Dečani”, avgust 2008), i da nikada za to nije zatražen oproštaj, i pored Našeg višekratnog nastojanja da Vas podstaknemo na pokajanje.

 

Da li da pominjemo i hladnoću, licemerje, i izveštačenost Vašeg držanja na slavi u manastiru Visoki Dečani 2008. godine, uprkos što učinismo taj korak dolaska na zajedničko služenje radi prevazilaženja anomalija koje ste proizveli u odnosima manastira Dečani prema Nama kao nadležnom Eparhijskom Arhijereju.

 

Posebna je odgovornost što kršite Saborsku odluku vezanu za obnovu prema Memorandumu, po kojoj ste obavezni da Nas blagovremeno i u potpunosti o svemu obaveštavate, a i sami znate da to ne činite, samovoljno Nam uskraćujući informacije.

 

Predugo bi bilo navoditi sva kršenja Naših blagoslova koja činite, uostalom. ona su svakako trajno zabeležena u Našoj arhivi, ali se iz ovih nekoliko navoda dade videti stepen Vaše sinovske odanosti i monaške poslušnosti.

 

Neshvatljivo je da se sa tobožnjom brigom obraćate svom duhovnom roditelju, kome ste otkazali poslušnost (Sinaksis u Dečanima 22.12.2008). Kada uzmognete dostići minimalni nivo pokajanja za učinjene prestupe, i poštovanja Nas kao duhovnog oca i nadležnog Arhijereja, tek tada biste se mogli usuditi komentarisati odnos drugih klirika prema Nama.

 

Moleći se za Vaše duhovno ozdravljenje,

Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski

Artemije
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here