Pixabay
Ilustracija

Artičoka je jedan od osnovnih sastojaka mediteranske ishrane. Ovi fotogenični pupoljci zapravo su vrsta čička, iako se često nazivaju povrćem. Artičoke su neobično bogate raznim vitaminima i mineralima neophodnim za pravilno funkcionisanje svih telesnih sistema.

Evo zašto bi artičoke trebalo da dodate u svoju ishranu upravo sada.

Artičoke su bogate vlaknima, vitaminima B grupe, vitaminima C i K, gvožđem, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, fosfatom i drugim mineralima. Artičoka je odličan izvor biljnih proteina – njen sadržaj može dostići 4 grama u jednom plodu, što je više nego impresivno.

Artičoke su poznate po svojoj sposobnosti da snižavaju nivo LDL (lošeg) holesterola. Redovno konzumiranje može pomoći u prevenciji bolesti srca, čišćenju krvnih sudova i smanjenju rizika od nakupljanja plaka. Pored toga, nedavna istraživanja utvrdila su vezu između konzumiranja artičoke i normalizacije krvnog pritiska, pa se posebno preporučuju ljudima koji pate od hiper ili hipotenzije.

Artičoke su korisne i za jetru: aktivna biljna jedinjenja u njenom sastavu sposobna su da zaštite jetru od oštećenja i podstaknu rast novih ćelija. Pored toga, stimulišu proizvodnju žuči, povećavajući time sposobnost tela da se detoksikuje i pomogne normalnoj probavi. Vlakna kojima obiluju artičoke podstiču pokretljivost creva, poboljšavaju zdravlje mikrobioma i pomažu u kontroli gladi. Artičoke sadrže inulin, vrstu vlakana koja deluje kao prebiotik.

Uključivanje artičoke u vašu ishranu je mnogo lakše nego što bi moglo izgledati na prvi pogled. Mogu se pripremiti na isti način kao i sve ostalo povrće: kuvati, peći, peći na roštilju ili kuvati na pari. Artičoke mogu postati i nezavisno jelo i ukusan i zdrav prilog.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here