EPA/Mike Nelson
Predsednik Sirije Bašar al Asad

Predsednik Sirije Bašar al Asad uporedio je SAD sa nacistima koji vode rat za naftu.

– SAD su država koja je izgrađena kao politički režim na banditskim grupama. Američki predsednik ne predstavlja državu, on je samo izvršni direktor kompanije. Iza tog direktora stoji savet direktora, a savet čine velike američke kompanije koje su realni vlasnici države: to su naftne kompanije, proizvođači oružja, banke i drugi lobiji – rekao je Asad u intervjuu za Sputnjik, odgovarajući na pitanje da li on smatra da su američke akcije u Siriji politički banditizam.

Prema rečima sirijskog lidera, to je prirodni rezultat postojanja američkog sistema.

– SAD nisu država, već režim čije rukovodstvo imenuju kompanije koje rade za svoju korist. Želim da vas podsetim na jedan momenat: jedan od najvažnijih faktora koji je podstakao Hitlera na napad na SSSR u Drugom svetskom ratu bila je nafta – rekao je Asad.

– Danas se SAD bave istim stvarima, podražavajući naciste: ekspanzija, osvajanja, potkopavanje interesa drugih naroda, gaženje međunarodnog prava, humanitarnih osnova i tako dalje. I sve to zbog nafte – dodao je on.

Sirijski predsednik je rekao da su osnivač organizacije „Beli šlemovi“ Džejms le Mezjure i likvidirani poglavar Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi znali važne tajne.

– I ja i vi znamo da su “Beli šlemovi” deo Al Kaide. Oni su postali teret nakon što su ispunili svoje uloge. Pošto su odigrali svoju ulogu, rešili su da ih se oslobode. Ubijeni su kako bi zajedno sa njima umrla i istina – izjavio je Bašar al Asad.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here