EPA-EFE
Predsednik Sirije Bašar al Asad

Predsednik Sirije Bašar al Asad izjavio je da se prisustvo francuskih trupa na sirijskoj teritoriji bez dozvole legitimne Vlade smatra okupacijom.

Sirijski predsednik je naveo da „sve dok traje okupacija – ona predstavlja oblik terorizma“. Prema Asadovim rečima, zemlje širom sveta treba da se vode međunarodnim pravom, a ne „namerama“.

– Da li zaista mislite da bismo mogli da pošaljemo sirijske snage da se bore protiv terorizma u Francuskoj, a da ih nije pozvala francuska Vlada? Međunarodni zakon reguliše ponašanje država na svetu, a ne njihove namere – naglasio je Asad.

– Kada francuske snage dolaze u Siriju bez poziva legitimne Vlade – to je okupacija. Nema velike razlike između podržavanja terorizma i slanja vojnih snaga da okupiraju zemlje – rekao je Asad u intervjuu za “Pari mač”.

On je naveo da se stav o Siriji poslednjih nekoliko godina u Francuskoj, kada se menjalo rukovodstvo zemlje, promenio u obliku, ali ne i u suštini. On je napomenuo da Francuska mora „prestati da podržava sve što može dovesti do još većeg krvoprolića, ubistava i povećanih stradanja u Siriji“.

Na pitanje da li je razmatrao da napusti zemlju, Asad je izjavio da nije, ali da je spreman da to učini, ukoliko se za to bude izjasnila većina Sirijaca. On je naglasio da sirijski narod nije predložio takvu mogućnost, pa je zato ostao u zemlji.

Osim toga, predsednik Sirije je potvrdio da su se pripadnici terorističke grupe „Nusra front“ 2013. godine nalazili na samo nekoliko kilometara od njegove rezidencije u Damasku.

– Damask je praktično bio opkoljen nekoliko godina, nekad u potpunosti, a nekad delimično; granate su padale na nas svaki dan. To je za mene još jedan razlog da ostanem i štitim svoju zemlju, a ne da bežim – precizirao je on.

Građanski rat u Siriji traje od 2011. godine. Krajem 2017. objavljena je pobeda nad Islamskom državom u Siriji i Iraku. U pojedinim regionima zemlje nastavlja se čišćenje terorista. Trenutno je u prvom planu političko rešavanje situacije, obnova Sirije i povratak izbeglica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here