EPA/Mike Nelson
Predsednik Sirije Bašar al Asad

Vašington želi da spreči Damask da izgradi dijalog sa Kurdima, nakon otopljavanja odnosa nastalog zbog turske ofanzive „Izvor mira“, izjavio je danas predsednik Sirije Bašar al-Asad u intervjuu ruskoj televiziji Raša-24.

– U rešavanju problema ponekad idemo napred, a u drugim slučajevima moramo da učinimo korak unazad iz različitih razloga. Jedan od razloga je to što SAD vrše pritisak na oružane snage koje su aktivne u Siriji kako bi ih sprečile da postignu sporazum sa vladom, što nje iznenađenje – istakao je Asad.

Prema njegovim rečima, znaci napretka u odnosima između Damaska i Kurda pojavili su se nakon početka vojne operacije Ankare u Siriji, prenosi Tass.

On je dodao da Rusija u tom pogledu ima važnu ulogu.

Asad je rekao i da će se sukob u Siriji okončati onog trenutka kada se ostvari „potpuna pobeda“ nad terorizmom, a ne kada se usvoji novi ustav zemlje.

Navodeći da je bilo pokušaja da se stvori utisak da rešavanje sukoba zavisi od operacija ustavnog komiteta, Asad je istakao da sukobi u Siriji nisu počeli zbog neslaganja oko ustava.

– Rat u Siriji je počeo zato što su teroristi ubijali vojnike, policajce i civile i zato što su uništavali infrastrukture. Rat će se završiti kada stavimo tačku na to sve – poručio je Asad.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime