EPA/Vladimir Gerdo
Predsednici Sirije i Rusije Bašar al Asad i Vladimir Putin u Moskvi

Sirijski predsednik Bašar al Asad izjavio je danas u Moskvi da će se sastati sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom samo kada Turska bude bila spremna da potpuno povuče svoju vojsku iz severne Sirije i kada se vrati situacija koja je postojala pre sirijskog rata.

Asad, koji boravi u poseti Moskvi radi razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, rekao je za rusku televiziju “Sputnjik” da neće biti razgovora sa Erdoganom dok se ne završi turska “ilegalna okupacija”.

Asad je priznao ulogu Rusije u posredovanju za zbližavanje sa Erdoganom, ali je napomenuo da veruje u rusku politiku poštovanja suvereniteta država i da ilegalne strane snage moraju da napuste sirijsku teritoriju. Prema njegovim rečima, prisustvo ruskih trupa u Siriji je legitimno jer je njegova vlada zatražila podršku Moskve.

Ministri odbrane Sirije i Turske sastali su se krajem prošle godine radi razgovora na najvišem nivou između dva suseda, čije su vlade u zavadi od 2011. godine kada su pobune tzv. Arapskog proleća stigle do Sirije i gurnule zemlju u rat. Stotine hiljada ljudi poginulo je u tom sukobu.

Erdogan je nazvao Asada teroristom i rekao da ne može biti mira u Siriji dok je on predsednik te zemlje. Asad je Erdogana nazvao lopovom zbog “krađe” sirijske zemlje.
Turski i ruski zvaničnici rekli su da su u toku pripreme za sastanak zamenika ministara spoljnih poslova Turske, Sirije i Irana uoči planiranih razgovora šefova diplomatije tri zemlje.

Turska je najveći vojni i politički saveznik sirijske opozicije koja kontroliše poslednji bastion pobunjenika na severozapadu Sirije. Ankara je postavila na desetine baza i rasporedila hiljade vojnika u severnoj Siriji, sprečavajuci sirijsku vojsku, koju podržava Rusija, da ponovo zauzme region.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here