Ministarstvo odbrane Rusije

Sirijska armija oslobodila je naselja severno i zapadno od ključne strateške tačke – grada Maret Numan- i presekla put koji povezuje Damask i Alep, saopštili su sirijski mediji.

“Militanti u velikom broju beže iz Maret Numana”, javljaju mediji, pozivajući se na izvore lokalnog stanovništva.

Sirijska vojska je takođe uspostavila kontrolu nad strateškim visoravnima Telet Mahruha južno od grada Alepa i uspela da savlada teroriste u nekoliko zgrada u kvartu Rašidin 4, zapadno od centra grada.

Uspostavivši kontrolu nad Telet Mahruhom južno od Alepa, sirijske snage su preuzele važno uporište za probijanje do grada Han Toumanu na putu Alep-Damask, koji drže teroristi iz terorističke organizacije “Nusra front”.

Predstavnik komande sirijskih oružanih snaga naglasio je da su borbena dejstva u okolini Alepa nastavljena nakon što su militanti prekršili sporazum o prekidu vatre na severu Sirije.

Generalštab Oružanih snaga Sirije je 24. decembra najavio oslobođenje od terorista više od 40 sela u provinciji Idlib. Među oslobođenim selima su strateški važne tačke. Oslobođenje Maret Numana i dela međunarodne trase M5 stručnjaci nazivaju jednim od najvažnijih ciljeva vojne operacije Oružanih snaga Sirije.

Ministarstvo inostranih poslova Sirije je obavestilo Savet bezbednosti UN o sprovođenju vojnih operacija u provincijama Idlib i Alep „u cilju zaštite civila“ i istaklo da će „borbena dejstva protiv terorističkih formacija u Idlibu i Alepu trajati do njihovog potpunog uništenja“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here